Komentář ČBA k vývoji spotřebitelských cen v únoru 2016

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,1 %, meziročně stouply o 0,5 %. Oproti prognóze centrální banky je odchylka tří desetin procentního bodu relativně nízká.

Na meziměsíční výsledek silně zapůsobilo zdražení dovolených o 5 %,  o 3 desetiny procentního bodu zdražily  potraviny, alkohol a tabák. Naopak pohonné hmoty dále zlevňovaly (o 3,9 %) a ocitly se blízko sedmiletých minim. Za zmínku stojí zdražení kosmetiky o 2,3 % – váha v koši spotřebitelů je sice nepatrná, ale může to být signál prvních pokusů obchodníků o zdražování, testující spotřebitelský sentiment a příjmovou situaci domácností.

Inflace meziročně zvolnila z lednových  0,6 % na 0,5 %. Stabilně rostou ceny alkoholu a tabáku – zdražení o 3,2 % mělo při desetiprocentním podílu ve spotřebitelském koši nejvýraznější vliv na meziroční vzestup cenové hladiny. Nezanedbatelný vliv mělo rovněž zdražení dovolených o 8,3 %. Potraviny byly meziročně levnější o 1,6 %, pohonné hmoty o 11,1 %.

Inflace zůstane utlumená po větší část letošního roku a její průměrná hodnota se bude pohybovat kolem 1 %. I nadále  budeme dovážet deflační tlaky z Evropy, navíc světové ceny potravin jsou blízko sedmiletých minim, takže citelnější zdražování potravin nehrozí. Inflace by mohla oživit v posledním čtvrtletí, pokud se ceny ropy budou vyvíjet dle aktuálních očekávání a pokud se růst mezd v průběhu roku bude přibližovat 4 %. Vyšší počet volných míst spolu s poklesem nezaměstnanosti v únoru dává čtyřprocentnímu růstu mezd dobrou šanci. Stále nízká inflace, jejíž průměr pravděpodobně nepřesáhne 1 %, a silný trh práce dávají dobré vyhlídky letošní spotřebě domácností, která udrží růst kolem 3 %.

 

Zdroj: Česká bankovní asociace

Praha, 10. března 2016