Kaufland podpořil dalších 17 komunitních zahrad

Vlastní bylinky, zelenina a sousedské vztahy. To vše podporuje grantový program řetězce Kaufland, jenž je součástí dlouhodobého projektu „Už to roste, už to klíčí“. Díky němu se v rámci druhého ročníku rozdal téměř jeden milion korun na podporu komunitních zahrad, jejichž popularita stále roste. Minulý rok bylo podpořeno 13 zahrad, letos řetězec Kaufland podpoří dokonce 17 komunitních zahrad.

Pobyt na čerstvém vzduchu, vlastní zelenina a lepší sousedské vztahy

Komunitní zahrady jsou neocenitelným přínosem nejen pro společnost, ale také pro rostliny či hmyz. I proto od roku 2019 pracuje Kaufland systematicky na jejich rozšiřování. Za tři roky fungování projektu „Už to roste, už to klíčí“ vzniklo 5 komunitních zahrad v bezprostředním okolí prodejen Kaufland a od roku 2020 ve spolupráci s Nadací Via řetězec rozšířil svůj projekt o grantový program, který podporuje zahrady i mimo okolí prodejen.

„Do grantového programu se může přihlásit kdokoli. Odborná komise pak mezi vybrané žadatele v grantovém programu přerozdělí finanční podporu, která letos čítá téměř jeden milion korun. Finanční prostředky se použijí na vybavení pro stávající zahrady či vytvoření zcela nových,“ vysvětluje Renata Maierl, tisková mluvčí řetězce Kaufland s tím, že díky tomu mohou lidé aktivně trávit čas venku, vyzkoušet si novou práci či vypěstovat svou zeleninu. V rámci komunitních zahrad se návštěvníci mohou také seznámit se základními ekologickými praktikami jako je kompostování nebo šetrné zacházení s vodou.

Místo, které pomáhá k zadržování vody v městské krajině, ale zároveň podporuje dobré sousedské vztahy. To je charakteristika jednoho z podpořených projektů, který se díky letošnímu grantu může nadále rozvíjet. Komunitní zahrada v blízkosti ústeckého Letního kina slouží k vzdělávání o biodiverzitě ve městě či pravidelnému pořádání workshopů, kde jsou využívány pouze přírodní materiály. Další zcela nová zahrada vznikne v Jihomoravském kraji. Bude sloužit zároveň jako venkovní učebna základní školy a místo pro školní hudební vystoupení.

V tomto roce pak Kaufland podpoří vznik a úpravu komunitních zahrad ještě v Olomouckém, Moravskoslezském, Plzeňském a Pardubickém kraji. Nechybí ani komunitní zahrady v hlavním městě.

 

Zdroj: FleishmanHillard

Praha, 20. června 2023