Kaufland mění svět nevidomých. V Praze a Středočeském kraji rozdělil částku 1,7 milionu korun

Xenie studuje zájmový kurz v rámci celoživotního vzdělávání, senioři se budou moci těšit z hipoterapie a děti a mládež se zrakovým postižením budou moct trávit čas se svými vrstevníky při goalballu či plavání. Paní Erika díky finančnímu daru dokonce získá oční protézu. Splnění těchto a mnoha dalších přání umožní příspěvky z Fondu Kaufland, který spravuje Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Kaufland ruku v ruce se Světluškou Nadačního fondu Českého rozhlasu již pátým rokem zlepšuje život nevidomým. V roce 2023 obchodní řetězec pomohl celkovou částkou 8 106 007 Kč, která byla rozdělena napříč všemi kraji. Díky tomuto příspěvku získali zrakově postižení například speciální pomůcky do školy i pro běžný život, nebo prostředky na asistenční a průvodcovské služby, vzdělávání i volnočasové aktivity a sport.

Zrakově postiženým v Praze a Středočeském kraji Světluška prostřednictvím Fondu Kaufland věnovala 1 909 145 korun. I díky příspěvkům zákazníků Kauflandu z vánoční sbírky, může Xenie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy studovat zájmový kurz Psychologie pro každý den v rámci celoživotního vzdělávání.

Studium mě opravdu baví! Je to pro mě možnost dozvědět se něco nového, ale i smysluplně trávit volný čas a věnovat se tomu, co mě skutečně naplňuje. Věřím, že mi získané znalosti pomohou nejen v budoucím zaměstnání, ale také v osobním životě,“ říká Xenie.

Xenie jako motivace i pro ostatní

Studentka je zrakově postižená od narození, jedním okem dokáže rozlišit velmi syté barvy a velké budovy, na druhé oko nevidí vůbec. Těžko rozeznává neverbální projevy lidí, nepřečte běžně psaný text, používá mobil i počítač s hlasovým výstupem a orientuje se pomocí bílé hole. Protože sama ví, jak křehké je duševní zdraví člověka, podporuje další lidi s podobnými potížemi články na svém blogu, a chtěla by se stát terapeutkou. Nyní pracuje v Kavárně POTMĚ i na Neviditelné výstavě.

Mimo ni se v rámci hlavního města dostalo podpory například Palatě ─ Domovu pro zrakově postižené, kde se mohou senioři se zrakovým handicapem těšit na hipoterapii. Domov Palata svým klientů nabízí pestrou paletu aktivit jako hudební vystoupení, ruční práce, vaření či divadlo.

Finance pomohly také Škole Jaroslava Ježka, která nakoupí pro žáky se zrakovým a kombinovaným postižením speciální interaktivní displeje potřebné pro výuku.

Zapojení do života

Další organizace získané příspěvky investují například do pořádání goalballových turnajů nebo jiných pohybových, rozvojových a komunitních aktivit, které umožňuji zrakově handicapovaným trávit smysluplně svůj čas, navazovat nová přátelství a učit se dovednostem důležitým pro samostatný život.

Věříme v pomoc, která má reálný dopad na život konkrétních lidí a skupin. V Kauflandu jsme rádi, že spolupracujeme se Světluškou již pátým rokem. Podpora nevidomých a zrakově postižených je pro nás srdcovým projektem, na který hrdě přispíváme jak formou financí, tak i podporou akcí, jako jsou Noční běhy pro Světlušku nebo Kavárna Potmě. V neposlední řadě samozřejmě poděkování patří našim zaměstnancům na pokladnách a také našim zákazníkům, kteří se účastní naší vánoční sbírky. Jejich solidarita nám umožňuje každý rok tento projekt posouvat dál,” říká Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland.

Speciální Fondu Kaufland vznikl pod Světluškou už v roce 2019. Finanční prostředky z něj se poté rozdělují v rámci otevřených grantových řízení. O podporu mohou žádat jednotlivci s těžkým zrakovým postižením a organizace pomáhající lidem se zrakovým nebo kombinovaným zrakovým postižením z celého Česka. Od roku 2019 takto Fond Kaufland prozatím udělil 372 příspěvků jednotlivcům a 316 organizacím v celkové hodnotě více než 37 milionů korun. Díky vánoční sbírce pro Světlušku byla v roce 2021 otevřena unikátní Půjčovna kompenzačních pomůcek pro zrakově postižené, která ročně zrealizuje více než stovku krátkodobých i dlouhodobých výpůjček speciálních pomůcek i sportovního vybavení pro nevidomé a slabozraké z celého Česka.

 

Zdroj: FleishmanHillard

Praha, 23. dubna 2024