IKEA zaznamenala tržby ve výši téměř 8,5 miliardy korun

Češi mají rekordní zájem o skandinávský nábytek a bytové doplňky. Společnost IKEA Česká republika dosáhla ve finančním roce 2015 (září 2014 – srpen 2015) tržeb ve výši 8,49 miliardy korun.

To znamená meziroční růst ve výši 10,3 %, čímž se český trh vloni zařadil mezi nejrychleji rostoucí trhy, kde švédská firma IKEA působí. Podobně jako v předchozích letech dále vzrostl počet zákazníků obchodních domů IKEA o 1 % na téměř 5,56 milionu, a také průměrná útrata zákazníků na 1 532 korun. Zisk společnosti byl 599 milionů korun po zdanění.

„V uplynulém období jsme se zaměřili na zvyšování komfortu nakupování ve všech oblastech a obměnili jsme sortiment, aby ještě lépe vyhovoval současným představám zákazníků. Stále více Čechů chce mít své domácnosti individuálně řešené a šité na míru jejich potřebám, prostoru, koníčkům i osobnosti. Představili jsme celou řadu limitovaných kolekcí a nová variabilní bytová řešení a kvalitní výrobky za nízké ceny napříč sortimentem, které jim umožňují tyto sny splnit,“ říká Marek Feltl, generální ředitel IKEA pro Českou republiku, Maďarsko a Slovensko.

České domácnosti na bydlení z rodinného rozpočtu vydávají více peněz. Stále více Čechů vnímá investici do bytového zařízení a pěkného a praktického domova jako příležitost, jak si dlouhodobě zlepšit každodenní život. Zájem o bydlení a bytové zařízení podporuje i rostoucí zájem Čechů o vlastní bydlení a nové byty,říká Feltl. Češi chtějí mít svůj domov nejen pěkný a praktický, ale stále více z nich klade důraz na šetrnost k životnímu prostředí. IKEA od září 2015 začala v sortimentu osvětlení prodávat pouze šetrné a úsporné LED žárovky a lampy a veškerá používaná bavlna pochází z udržitelnějších zdrojů. V uplynulém finančním roce prodala v ČR téměř 1 milion LED žárovek a osvětlení, které spotřebují o 85 % méně elektrické energie než klasické žárovky, a tím i financí.

 

Zdroj: IKEA Česká republika

Praha, 27. listopadu 2015