IKEA Česká republika znovu otevírá obchodní domy a zavádí přísná hygienická opatření

V pondělí 11. května IKEA znovu otevře své čtyři obchodní domy v České republice. Otevírací doba bude od 9 do 21 hodin. IKEA ke znovuotevření přistupuje maximálně zodpovědně, a proto zavádí důležitá bezpečnostní a hygienická opatření.

Patří mezi ně například možnost dezinfekce rukou na několika místech v obchodním domě, dodržování bezpečného odstupu mezi lidmi nejméně 2 metry, omezení počtu návštěvníků, kteří mohou být najednou v obchodním domě (1 200 v Praze na Černém Mostě, Zličíně a v Brně a na 600 zákazníků v Ostravě).

Bez ochrany úst a nosu nebudou zákazníci smět do obchodního domu vstoupit. IKEA také upřednostňuje bezkontaktní platbu a zavádí i další nadstandardní pravidla. Kromě nákupů v obchodním domě je i nadále možné nakupovat on-line s dopravou zboží domů nebo využít službu Klikni a vyzvedni. IKEA neustále sleduje kroky, které činí vláda, a reaguje v souladu s jejími rozhodnutími a pokyny.

„Je pro nás důležité udržet kontinuitu našeho podnikání a nová pravidla nám pomáhají vytvořit bezpečné pracovní prostředí. Pevně věřím, že dokážeme využít náš potenciál a na základě této zkušenosti z toho vyjdeme společně ještě silnější,” vysvětluje Mounia El Hilali, generální ředitelka a manažerka pro oblast trvalé udržitelnosti v IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko, a dodává: „Chtěla bych poděkovat našim zákazníkům za trpělivost, protože musíme omezit počet návštěvníků obchodního domu. Jsem velice hrdá na naše kolegy, protože každý z nich přispěl k znovuotevření. Díky nim můžeme opět přivítat zákazníky a dát jim možnost vylepšit si domov. Zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců a zákazníků jsou a budou vždy na prvním místě, a proto při znovuotevření dbáme na dodržování všech bezpečnostních pravidel.”

Kromě častějšího úklidu ve všech prostorách obchodního domu budou platit další opatření v souladu se všeobecnými hygienickými pravidly. IKEA zavádí ještě řadu dalších pravidel na základě doporučení vlády a vlastního interního „Protokolu o zodpovědném nakupování“.

  • Povinná ochrana úst a nosu platí od vstupu do obchodního domu (pro zaměstnance i zákazníky). Zaměstnanci budou mít ochranné štíty, roušky a rukavice.
  • V obchodním domě smí být najednou jen omezený počet návštěvníků(1 200 v obchodních domech IKEA Černý Most, Zličín a Brno, 600 v IKEA Ostrava). Jakmile bude dosaženo maximálního počtu osob, IKEA nebude do budovy další zákazníky vpouštět. Zákazníci budou vcházet a vycházet po oddělených trasách.
  • Zákazníci a zaměstnanci budou pravidelně různými způsoby upozorňováni na to, aby dodržovali rozestup 2 metry a respektovali všeobecná hygienická opatření.
  • V obchodním domě bude k dispozici dezinfekce rukou.
  • Zaměstnanci IKEA dodržují přísná preventivní hygienická opatření, včetně toho, že nosí rukavice. Toto platí zejména pro zaměstnance, kteří pracují s hotovostí, zbožím, potravinami a na službách zákazníkům. V případech, kdy není možné dodržet bezpečný odstup 2 metrů, nosí zaměstnanci ochranné plastové štíty.
  • IKEA zajistí časté větrání budovy. Pravidelně se budou dezinfikovat povrchy, na kterých dochází k častému kontaktu, např. kliky a úchytky, nákupní vozíky a košíky.
  • Každý den se bude vytírat podlaha, zaměříme se na častý úklid oblasti pokladen a dezinfekci platebních terminálů.
  • IKEA žádá zákazníky, aby platili debetní nebo kreditní kartou nebo mobilním telefonem, pokud je to možné.
  • Přímo v obchodním domě nebudou probíhat žádné ochutnávky jídla. Konzumace jídla také není dovolena.
  • Zákazníci mohou i po otevření obchodních domů dále využívat služeb Plánování kuchyně a ložnice na dálku.
  • Dětský koutek, restaurace a bistro zůstávají zavřené.
  • Zákazníci nemohou při nákupu používat žluté tašky FRAKTA. Doporučujeme použít nákupní vozík nebo si koupit modrou tašku FRAKTA, ve které si nákup odvezou domů.
  • IKEA doporučuje zákazníkům podívat se před návštěvou obchodního domu na web IKEA.cz a na nákup se připravit.

Jsme rádi, že můžeme znovu otevřít obchodní domy IKEA. Přesto však žádáme naše zákazníky, aby je navštěvovali s rozvahou a přicházeli na nákup cíleně. Chceme zákazníkům předem poděkovat za spolupráci a pochopení. Společně se postaráme o zodpovědné a bezpečné prostředí pro nákupy.

Pomoc komunitám během koronavirové krize

IKEA v České republice vyčlenila částku 10 milionů českých korun na podporu komunit v boji s nemocí COVID-19. Pomocnou ruku nabízí zdravotníkům (nemocnicím, lékařům, sestřičkám, sociálním pracovníkům) a nejvíce ohroženým skupinám (seniorům, lidem bez domova a nemocným). Dosud tak pomohla 30 organizacím, kterým darovala více než 10 000 výrobků IKEA.

 

Zdroj: Ogilvy, s.r.o.

Praha, 8. května 2020