Hračky znovu vyhrály!

Ve čtvrtek 12. října se v pražském klubu SALSITA konalo slavnostní vyhlášení výsledků 16. ročníku soutěže Hračka roku. V rámci projektu, který oceňuje nejzajímavější a nejkvalitnější hračky pro děti, vybrala porota spolu s veřejností vítěze v šesti různých kategoriích a rozhodla také o absolutním vítězi celé soutěže. Stalo se jím PUTOVÁNÍ MAGICKOU PRAHOU od společnosti Albi ČR a.s. V letošním roce porota ocenila v nové kategorii Český originál inovativní české hračky a na první příčce se umístil PROVLÉKACÍ BUUK od společnosti Juuva.cz s.r.o.

V odborné porotě letos zasedla Eva Čejková, zakladatelka a výkonná ředitelka úspěšného startupu Testuj.to a iniciátorka komunity Ženy s.r.o., Markéta Děrgelová, známá herečka, která je také vášnivou sportovkyní a fanynkou pohybového divadla, Bára Hubená, výtvarnice a vedoucí oboru Design herních předmětů na Vyšší odborné škole uměleckoprůmyslové v Praze. Hračky hodnotil také dětský psycholog, psychoterapeut a lektor Martin GalbavýRomana Böhmová, influencerka známá jako autorka foodblogu s názvem „Na skok v kuchyni“ a Josefina Masopustová, analytička největšího českého rodičovského serveru eMimino.

Porota při svém hodnocení bere v úvahu šest kritérií – bezpečnost, design (vzhled a obal), originalitu/technickou inovaci, kvalitu použitých materiálů a konečně zábavu a vzdělávací/herní hodnota. „Hračky mohou dětem pomáhat rozvíjet různé dovednosti a schopnosti, jako je motorika, kreativita, fantazie, logické myšlení, komunikace a sociální interakce. Zároveň by měly být zábavné a přinášet dětem radost. Dobré hračky představují kombinaci zábavy a nenásilného vzdělávání. Poskytují dětem možnost objevovat a učit se novým věcem,“ vysvětluje Veronika Vlčková, manažerka Hračky roku, a dodává, že hlavním posláním projektu je pomáhat s výběrem komukoliv, kdo hledá vhodnou hračku.

Na slavnostním večeru, který moderovala Naomi Adachi, vystoupil zpěvák Milan Peroutka. Hosté měli možnost setkat se také s laureáty soutěže pro talentované děti Zlatý oříšek. Mimořádné výkony na profesionální úrovni předvedli pozounista Sebastian Cretan, charismatický bubeník Janek Paška, fenomenální klavíristka Klárka Gibišová, muzikálový herec a zpěvák Ondřej Tolar nebo akordeonista a showman Jaroslav Pokuta.

Soutěž má také dobročinný rozměr. Hračky zaslané do testování letošního ročníku byly stejně jako loni věnovány Nadačnímu fondu Radost dětem. Symbolicky je převzala předsedkyně správní rady paní Kateřina Wich. Nadační fond od svého založení v roce 2011 pomohl více než šesti tisícům malých pacientů s onkologickým, hematologickým či jiným dlouhodobým onemocněním a dětem z dětských domovů z celé České republiky.

Jan Vidím, CEO KNOWLIMITS Group, a.s. v závěru večera předal šek v hodnotě 50 000 Kč přednostovi Kliniky dětské chirurgie a traumatologie Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči a členovi správní rady Nadačního fondu Kolečko, který získané prostředky využije na podporu Center dětské traumatologie a jejich malých pacientů po těžkých úrazech.

 

 

Zdroj: knowlimits.cz

Praha, 19. října 2023