Historicky první outletové centrum v ČR mění majitele

Centrum Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma, které nabízí přes 75 obchodů s více než 250 světovými značkami oděvů a oblečení, mění majitele.

Outletové centrum s prodejní plochou 22 000 m² nově vlastní rakouská holdingová společnost Fashion Outlet Parndorf Beteiligungs-GmbH. Novým provozovatelem se pak pro změnu stává společnost ROS Retail Outlet Shopping. Centrum Freeport doposud patřil pod společnosti Freeport Retail a VIA Group Portfolio. Obě strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

Podle nového vlastníka souvisí koupě centra Freeport s přirozenou expanzí a synergií s outletovým centrem Fashion Outlet Parndorf. „Ročně Freeport v Hatích přivítá přes 1,8 milionu návštěvníků a podíl obsazenosti dosahuje 97 %. Očekáváme, že obě centra, která se nachází nedaleko česko-rakouských hranic, se budou dobře doplňovat,“ uvedl Thomas Seikmann, asset manager holdingové společnosti Fashion Outlet Parndorf Beteiligungs-GmbH. Celá transakce se uskutečnila ve spolupráci s partnery v oblasti financování, společnostmi Versorgungswerk der Zahnärztekammer Berlin, Babcock Pensionskasse VVaG, APM Holding a BETHA Zwerenz.

„Díky spolupráci v oblasti marketingu, facility managementu a vedení centra nyní budeme moci lépe oslovit naše zákazníky a obchodní partnery. Celý tento příhraniční region zažívá v poslední době velký rozvoj,“ řekl jeden z investorů Franz Kollitsch ze společnosti APM Holding.

„Freeport Fashion Outlet patří již dnes z hlediska množství a kvality světoznámých značek s módou k outletovým centrům s nejvyšší konkurenceschopností v Evropě. Zároveň v něm spatřujeme další velký potenciál, který bychom rádi využili. Například velmi atraktivní je z pohledu rakouských návštěvníků nedělní otevírací doba,“ uvedl další z investorů Erwin Krause ze společnosti BETHA Zwerenz.

Role nového provozovatele centra Freeport se ujme společnost ROS Retail Outlet Shopping. „Expanze investiční skupiny Fashion Outlet Parndorf nás těší stejně jako důvěra, kterou nám tímto projevila. Vedení centra Freeport v Hatích budeme mít na starost již od ledna 2016,“ uvedl Thomas Reichenauer, managing director z ROS Retail Outlet Shopping s tím, že tato společnost provozuje i outletové centrum v rakouském Parndorfu.

Těžiště strategie vedení centra vidí ROS Retail Outlet Shopping v dalším zvyšování kvality, zážitků a celkové atmosféry z nakupování, dále ve zlepšování marketingu, v získávání dalších prémiových značek a v neposlední řadě v posilování retailového programu. „Naším cílem je proměnit Freeport Fashion Outlet v nadregionální nákupní destinaci pro Rakousko a Českou republiku,“ shrnul za nové vedení outletu Thomas Reichenauer.

Centrum Freeport Fashion Outlet v první polovině roku 2015 navázalo na svůj předchozí růstový trend. V porovnání se stejným obdobím loňského roku dosáhl Freeport výborných výsledků, když jeho tržby narostly o 18,1 %, a počet návštěvníků se zvýšil o 11,3 %. Za touto pozitivní bilancí stojí zejména soustavná práce na vylepšování mixu obchodů a značek, a to jak v podobě modernizace stávajících, tak otevření nových obchodů.

V říjnu centrum zaznamenalo nárůst v tržbách v meziročním srovnání o 27 %, návštěvnost pak vzrostla o 14 %. Do konce roku Freeport, který letos oslavil své 12. výročí, připravuje otevření dalších obchodů: Desigual, Versace Jeans a Armani Jeans, obchod Fade nabízející luxusní kabelky a doplňky značek Michael Kors, Calvin Klein, Guess, Patrizia Pepe a Pinko. Outletové centrum Freeport nabízí přední mezinárodní značky za cenu vždy nižší o 30 až 70 %.

 

Zdroj: Freeport Fashion Outlet

Praha, 18. listopadu 2015