Hamé definitivně převzato Orklou

Norská skupina Orkla úspěšně dokončila proces převzetí společnosti Hamé, předního výrobce potravin v Česku, na Slovensku a dalších zemích střední a východní Evropy. Díky této akvizici Orkla zdvojnásobí svůj obrat ve střední Evropě.

Příloha bez názvu_ 00259Počáteční dohoda o převzetí Hamé byla podepsána 10. prosince 2015. K 16. březnu 2016 ji pak schválily všechny příslušné orgány pro hospodářskou soutěž a celá transakce byla dokončena 31. března 2016.

Jsme velmi rádi, že se celý proces převzetí Hamé podařilo úspěšně uzavřít. Díky této akvizici se Orkla stává jedním z hlavních hráčů v oblasti rychloobrátkového zboží na perspektivních trzích ve střední Evropě,“ řekl Peter A. Ruzicka, prezident a generální ředitel společnosti Orkla.

Hamé má silnou tržní pozici v mnoha kategoriích, které se velmi dobře hodí do současného sortimentu Orkly. V České republice, na Slovensku a v dalších zemích střední a východní Evropy je Hamé lídrem na trhu například v sortimentu paštik, hotových jídlech, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi její velmi známé značky patří kromě samotného Hamé také Májka, Znojmia, Otma či Hamánek. Silnou tržní pozici v kategorii paštik a dětské výživy má také v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a na Ukrajině.

S Hamé a Vitanou se Orkla stává atraktivním dodavatelem pro potravinářský trh v Česku i na Slovensku. Tato transakce rovněž posílí náš byznys v Rumunsku. Silnější pozice ve střední Evropě zajistí Orkle prostor pro další růst na těchto trzích,“ uvedl Atle Vidar Nagel-Johansen, viceprezident společnosti Orkla a generální ředitel společnosti Orkla Foods.

Ve střední Evropě Orkla v současné době vlastní společnosti Vitana (Česká republika a Slovensko), Felix (Rakousko) a Orkla Foods Romania (Rumunsko).

To, že se novým majitelem Hamé stala skupina Orkla, je pro firmu Hamé a její budoucnost dobrá zpráva. Hamé se nyní ve svém dalším růstu může opřít o velkého a zkušeného strategického investora, který bude dlouhodobě podporovat posilování a inovace jeho produktových značek i rozvoj firmy jako takové. Hamé zase díky své pozici v regionu a potenciálu dalšího růstu Orkle pomůže posílit na těchto trzích a v daných kategoriích,“ zdůraznil generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Společnost Hamé má v současnosti přibližně 2 400 zaměstnanců a své produkty vyrábí v 10 závodech. Sídlo firmy je v Kunovicích u Uherského Hradiště (Zlínský kraj).

Tržby Hamé za vlastní a importované výrobky vzrostly v roce 2015 na více než 6 miliard Kč (čisté tržby dle účetních standardů Orkly byly 5,3 mld. Kč). 67 % tržeb Hamé pochází z Česka a ze Slovenska.

Prodávající společností je kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku. Obě strany se dohodly na nákupní ceně 175 milionů eur, která bude uhrazena z existujících úvěrových zdrojů.

 

Zdroj: Hamé s.r.o.

Praha, 31. března 2016