GIC koupila P3 za 2,4 miliardy euro od TPG Real Estate a Ivanhoé Cambridge

Společnost P3 Logistic Parks („P3“), vlastník, developer a správce průmyslových nemovitostí s celoevropskou působností, oznámila, že Singapurský státní investiční fond GIC podepsal dohodu o koupi společnosti P3 od dosavadního majitele TPG Real Estate a jeho partnera Ivanhoé Cambridge.

p3-prague-d11-building-2-czech-republicSvou hodnotou 2,4 miliardy euro (téměř 65 miliard korun) se tento obchod stal největší letošní událostí na evropském realitním trhu. K dokončení transakce, která podléhá schválení regulačních orgánů, by mělo dojít do konce roku 2016.

TPG Real Estate a Ivanhoé Cambridge koupily společnost P3 v roce 2013. Za tu dobu P3 vyrostla do jedné z největších evropských plně integrovaných logistických a developerských platforem s portfoliem 3,3 milionů m2 skladových a průmyslových prostor. Během posledních tří let P3 uskutečnila řadu akvizic na klíčových evropských trzích, čímž vice než zdvojnásobila své portfolio, které nyní zahrnuje 163 moderních skladů v 62 parcích v devíti zemích.  Díky tomu ztrojnásobila počet svých zákazníků, což dokazuje silnou a stále rostoucí poptávku po prémiových logistických a průmyslových prostorách.

P3 nedávno uzavřela dohodu o dlouhodobém refinancování svých aktivit v hodnotě 1,4 miliard euro se skupinou mezinárodních finančních institucí. Získala tak potřebnou flexibilitu k dalšímu růstu.

Díky podpoře nového majitele a vlastnictví pozemků určených pro další výstavbu skladových prostor o rozloze větší než 1,4 milionu m2 má P3 dobrou výchozí pozici pro další růst. Aktuálně má ve výstavbě 11 nových projektů. Do konce roku P3 dokončí výstavbu o celkové rozloze 300 000 m2.

Ian Worboys, CEO P3 řekl:”S podporou TPG Real Estate a Ivanhoé Cambridge se nám podařilo výrazně rozrůst na našich klíčových trzích, stali jsme se lídrem trhu a vymezili jsme se jako zákaznicky orientovaná společnost. Těšíme se na spolupráci s jedním z celosvětově největších státních fondů GIC a věříme, že v dosavadním úspěchu budeme i nadále pokračovat. Dlouhodobá investiční strategie GIC je v souladu s naším vlastním přístupem dlouhodobého majitele a developera vysoce kvalitních nemovitostí.

Anand Tejani, Partner v TPG Real Estate, řekl: “P3 je dobrým příkladem naší investiční strategie a jsme velice hrdí na to, co se nám společně podařilo dokázat. Během tří let, kdy jsme P3 vlastnili, došlo k řadě významných změn, které společnosti umožnily vyvinout se do jedné z největších evropských plně integrovaných logistických a developerských platforem. P3 se více než dvojnásobně rozrostla a posílila kvalitu správy nemovitostí a své možnosti v oblasti developmentu. Věříme, že pod správou GIC má P3 dobrou pozici pro další rozvoj.”

Meka Brunel, prezidentka Ivanhoé Cambridge pro Evropu, dodala: “Jsme spokojeni s tím, za jak krátkou dobu se P3 podařilo stát se přední logistickou platformou. Tato transakce je v souladu s naší investiční strategií v Evropě a věříme, že naše úspěšná cesta zde bude i nadále pokračovat.”

Lee Kok Sun, ředitel investic GIC Real Estate řekl: “Díky ziskovému portfoliu a pozemkům pro další výstavbu věříme, že růst P3 bude pokračovat. Jsme přesvědčeni, že logistický trh v Evropě má dlouhodobý potenciál a těšíme se, že ho budeme s velmi schopným managementem P3 společně rozvíjet. Hlavní přidanou hodnotou, kterou do tohoto partnerství přinášíme, jsou naše rozsáhlé zkušenosti s investováním v logistice po celém světě. ”

Společnost P3 se zaměřuje na poskytování prvotřídních služeb svým klientům v perfektně situovaných, vysoce kvalitních budovách. Nemovitosti, které P3 staví, jsou šetrné k životnímu prostředí a odpovídají nejvyšším mezinárodním standardům.

 

Zdroj: PointPark Properties s.r.o.

Praha, 8.listopadu 2016