FM Logistic otevřela v Rumunsku sklad za 20 milionů EUR pro farmaceutické produkty

Francouzská logistická a přepravní společnost FM Logistic otevřela v Bukurešti specializovaný chlazený sklad za 20 milionů EUR, aby uspokojila poptávku rostoucího farmaceutického průmyslu v Rumunsku.

Zařízení pro příjem, skladování a distribuci zboží citlivého na teplotu, jako jsou vakcíny, léčiva a zdravotnické prostředky se rozkládá na ploše 10 000 m2.

Sklad funguje v souladu se zásadami správné distribuční praxe (Good Distribution Practices – GDP) a správné skladové praxe (Good Storage Practices – GSP) pro farmaceutické produkty. Umožňuje skladování v různých teplotních rozmezích (15 až 25 stupňů Celsia, 2 až -8 stupňů Celsia a -25 / -15 stupňů Celsia).

“Chlazený sklad FM Logistic v Bukurešti pomůže farmaceutickým společnostem reagovat na silný nárůst spotřeby léčiv v Rumunsku,” uvedl Christophe Menivard, ředitel společnosti FM Logistic pro východní Evropu. Za dvanáct měsíců, do 31. března 2018, se podle zprávy výzkumné společnosti Cegedim prodej léčiv v Rumunsku zvýšil o 11,8% na 3,15 miliardy EUR.

Tento růst je způsoben silnější spotřebitelskou poptávkou a snahou zlepšit přístup ke zdravotní péči. Zdravotní výdaje v Rumunsku jsou historicky nižší než v Evropské unii jako celku. V roce 2015 Rumunsko podle studie Evropské komise (Stav zdraví v EU, Rumunsko, zdravotní profil země v roce 2017) vynaložilo na zdravotnictví 4,9% svého HDP, což je mnohem méně, než je 9,9% průměr EU.

Mezi farmaceutickými klienty společnosti FM Logistic v Rumunsku jsou Sanofi a Zentiva.

FM Logistic provozuje v Rumunsku pět poboček – tři logistické platformy o celkové ploše 95 000 m² v Temešváru, Bukurešti a Dambovitě a dvě překladiště v Cluj a Bacau. Spolu se svými 750 zaměstnanci poskytuje FM Logistic v Rumunsku svým klientům komplexní logistické služby – skladování, manipulaci, obalové služby a dopravu.

 

Zdroj: FM Logistic

Praha, 18. února 2019