EXPRES MENU otevírá novou továrnu v Trutnově Poříčí a rozšiřuje výrobu

Rodinná firma EXPRES MENU otevírá novou provozovnu na výrobu svých hotových trvanlivých jídel v Trutnově Poříčí. Budovu, která dříve sloužila jako ubytovna a kanceláře, rekonstruovala od června 2017. Díky novým prostorům rozšíří EXPRES MENU svou kapacitu výroby, zlepší efektivitu a vytvoří si dostatečný prostor pro výzkum a vývoj nových produktů.

„Po vhodné budově pro rozšíření naší firmy jsme se poohlíželi již několik let, takže jsme velmi rádi, že se nám podařilo vybudovat nový provoz v tomto objektu, kde můžeme odebírat páru a elektřinu napřímo z elektrárny. Vzhledem k požadavkům na vysoké množství páry a elektřiny při výrobním procesu je pro nás nezávislost dodávek energií na vnějších sítích velmi důležitá,“ říká Petr Sogel, zakladatel firmy EXPRES MENU.

Firma EXPRES MENU se stala vlastníkem nemovitosti na podzim 2016. Rekonstrukce budovy probíhala od června 2017. Protože objekt nebyl posledních 15 let využíván a byl v dezolátním stavu, vyžadoval kompletní rekonstrukci.

Pro nezávislost na vnějších distribučních sítích byl vybudován parovod a vysokonapěťový kabel přímo z elektrárny do nové rozvodny a trafostanice v objektu. Pára o teplotě 210 °C zajistí dostatek energie nejen pro sterilaci v nejmodernějším parním autoklávu, ale i pro vaření v parních kotlích a pro vytápění. Nosný systém původního objektu tvoří ocelová konstrukce a díky tomu mohly být vybourány nepotřebné příčky a byly tak vytvořeny vhodné prostory pro výrobu, kompletaci a skladování splňující podmínky mezinárodní certifikace.

„Z důvodu omezení chemikálií při mytí a sanitaci zařízení a prostoru jsme se rozhodli pro instalaci speciálního zařízení s funkcí fogace a generátoru ozonu,“ říká Petr Sogel.

Produkty EXPRES MENU jsou konzervované metodou inspirovanou z doby Napoleona, kdy se podařilo panu Appertovi v roce 1895 vytvořit pro vojsko první konzervu. Jedná se o patentovanou metodu CTP, která se dá velmi zjednodušeně přirovnat k domácímu zavařování, kde výsledkem je kvalitní trvanlivý kompot, který se dá dlouhodobě uchovat při pokojové teplotě. Jídla EXPRES MENU se mohou skladovat v teplotě do +30°C a mají tříletou dobu spotřeby.

Krátkodobě vydrží i vyšší teplotu, např. během cesty na dovolenou nebo při turistickém výšlapu. Jídlo je již kompletně dokončené, nemusí se do něho nic přidávat, stačí jen ohřát a servírovat, je proto ideálním způsobem stravování pro rodinnou dovolenou. Všechny produkty EXPRES MENU jsou výsledkem ruční práce kuchařů a jejich spolupracovníků, kteří připravují každý výrobek s velkou odpovědností, osobním nasazením a láskou. Tento proces pak z výsledného produktu dělá zdravé a chutné jídlo.

 

Zdroj: EXPRES MENU

Praha, 14. ledna 2019