Ergonomických a ekologických potřeb je v letácích dvakrát více než vloni

Pastelky nebo počítadlo z certifikovaného dřeva jsou zatím spíše výjimkou. Ohleduplnost k přírodě se přesto začíná prosazovat i ve školní výbavě. Zato ergonomické a speciální pomůcky už jsou početnou stálicí a v nabídce jich stále přibývá. Vyplynulo to z analýzy společnosti Česká distribuční, která doručuje akční letáky obchodních řetězců. Základní výbava letos podražila, rodiče zaplatí nejméně 1 800 korun.

Nástup do první třídy je pro děti i jejich rodiče velkým zlomem a obvykle představuje také vysoké výdaje. Společnost Česká distribuční, která letáky nejen roznáší, ale také pravidelně zkoumá, zpracovala každoroční analýzu inzerovaných školních potřeb. Podle té letošní je školní výbava o dvě stě korun dražší než loni, kdy stála 1 600 Kč. Průměrná sleva ale zůstala stejná, 31 %. Nejnákladnější je pořízení aktovky.

Brašny pro zdravá záda

„Právě v kategorii aktovek a školních batohů je nejvíce znát snaha řetězců nabízet opravdu kvalitní zboží. Vědí, že pro rodiče je zdraví dětí důležité. V podstatě každá třetí aktovka má speciálně tvarovanou a polstrovanou zádovou část. Mnohé navíc mají také reflexní prvky, které zvyšují bezpečnost dětí,“ uvádí Petr Sikora, ředitel společnosti Česká distribuční. Podle analýzy totiž 35 % aktovek a batohů v letácích chrání záda malých žáků. Kvalitní ergonomické brašny před slevou často stojí kolem dvou tisíc korun, díky letáku na nich však rodiče mohou ušetřit až 800 korun.

Také ergonomické psací potřeby jsou v kurzu. V nabídce per, tužek, fixů, pastelek a dalšího vybavení pro psaní je 27 % výrobků ergonomicky uzpůsobených tak, aby se dětem přirozeně a pohodlně držely.  Výrobky s důrazem na zdraví a bezpečnost školáků obchodníci obecně propagují více než dříve. „Už vloni jsme v letácích zaznamenali produkty, které mají dětem usnadnit nástup do lavic. Tehdy bylo zhruba 10 % školní nabídky zaměřeno na speciální potřeby dětí,“ komentuje Sikora. „Nový trend zřejmě rodiče oslovil, protože řetězce specializovanou nabídku dále rozšířily a letos už tvoří dokonce 16 %,“ dodává.

S výběrem pomohou i letáky

V regálech najdeme kromě ergonomických psacích potřeb a aktovek také výbavu pro leváky, logopedické pomůcky nebo zdravotně nezávadné bačkory. „Právě v tematických školních letácích je dostatek prostoru představit zboží a poukázat na jeho specifické vlastnosti. Rodičům tento informační servis pomůže orientovat se v rozmanité nabídce,“ poukazuje na užitečnou funkci letáků Sikora. „Výrobky pro speciální potřeby jsou v letácích popsány velmi detailně, nezřídka celý odstavec textu a obrázky z různých úhlů s popisky. Právě protože je nabídka tak široká a specializovaná, snaží se obchodníci pomoci a vysvětlit rodičům, jak vybrat ideální vybavení, které bude vyhovovat právě jejich dítěti,“ doplňuje.

Spoustu produktů rozvíjejících schopnosti dětí najdeme také v oblasti mimoškolních aktivit. K dispozici jsou školákům nejrůznější sešity na domácí procvičování, encyklopedie nebo hry podporující logické myšlení a kreativitu. Ty letos tvoří dohromady 8 % z celkové nabídky a jsou charakteristické vysokými slevami – v průměru 55 %.

České, ekologické, kvalitní

Školních potřeb z Česka sice v nabídce není mnoho, zato se ale řadí k těm kvalitnějším a také šetrným k přírodě. Rodiče, kteří preferují české značky, potěší, že mohou pořídit české zdravotně nezávadné bačkůrky, pera a tužky s ergonomickým úchopem, procvičovací a logické hry či eko sešity z recyklovaného papíru.

„Ohleduplnost k přírodě je letos ve školních letácích novinkou. Ekologických výrobků je sice zatím jen 5 %, ale hádám, že příští rok jich bude zase o něco více. Navíc nejde jen o recyklované sešity, v nabídce najdeme i dětské oblečení z bio bavlny a výrobky ze dřeva či papíru s certifikací FSC,“ prozrazuje Sikora. Certifikát FSC je zárukou šetrného lesního hospodaření a nalézt jej můžeme například na dřevěných pastelkách, tužkách, štětcích nebo počítadlech a také na kancelářském papíru či zápisnících.

Základní výbava letos podražila

„Každoročně porovnáváme nabídku základních potřeb pro prvňáčky. Cena modelové výbavy letos o dvě stě korun stoupla,“ popisuje vývoj trhu Petr Sikora. Díky výběru zboží z letáků mohou rodiče na základní školní výbavě pro prvňáčka přesto ušetřit 39 % a zaplatit tak jen 1 830 Kč. Oproti loňsku podražily hlavně pastelky, bačkory, pero a box na sešity. Naopak zlevnily cvičky a vybavený penál. Nejdražší položkou zůstává pořízení aktovky.

 

 

Zdroj: Česká distribuční k.s.

Praha, 29. srpna 2019