E-shopy mohou sledovat objednávky i po předání zásilky dopravci

Pokud e-shop propojí svůj skladový systém s aplikací, která komunikuje s dopravci, získá kontrolu nad objednávkami i po jejich expedici. Díky propojení systémů například uvidí, kolik balíků má na cestě, kde se zrovna nachází nebo který zákazník si zásilku nevyzvedl. Může tak s klienty aktivně komunikovat a zlepšovat jejich zákaznickou zkušenost, aniž by se spoléhal jen na dopravce. Příkladem je propojení Lokia WMS od firmy Grit se službou Foxdeli.com.

Většina e-shopů po předání zásilky do rukou přepravce ztrácí nad balíčkem kontrolu a čeká na zprávu, že zásilka byla doručena nebo vyzvednuta. V dnešní době rychlého růstu e-commerce a přetížení dopravců pak může docházet k situacím, kdy špatná zkušenost zákazníka s doručením negativně ovlivní reputaci celého e-shopu.

Díky integraci skladového systému s informačním systémem napojeným na dopravce mohou e-shopy sledovat své zásilky a aktivně komunikovat se zákazníky také během přepravy a doručování – a tím zákaznickou zkušenost s doručením vylepšit.

Příkladem je spojení informačního systému Foxdeli.com – aplikace sloužící ke komunikaci s přepravci, tisku štítků a pokročilému sledování zásilek – a skladového systému Lokia WMS. Díky integraci těchto dvou systémů může e-shop po vyexpedování zásilky nadále sledovat, kde se balíček aktuálně nachází, kdy a kam byl doručen nebo zda si zákazník objednávku vyzvednul.

Integrace probíhá přes API rozhraní. Zákazník ve Foxdeli navolí základní parametry a pak už pracuje pouze v Lokia WMS, kde si vybírá přepravce pro své zásilky, tiskne štítky a sleduje objednávky.

„E-shopům se skladovým systémem Lokia WMS otevírá integrace s Foxdeli nové možnosti. Mohou například personalizovat transakční e-maily, informovat zákazníka o aktuálním stavu doručování nebo se připomenout, pokud zásilka čeká na vyzvednutí. Odpadnou tak nepříjemné situace, kdy nespokojený zákazník volá na zákaznickou podporu, ale e-shop není schopen reagovat, protože o balíčku nemá informace,“ říká Marek Stanovský, head of sales firmy Grit, která skladový systém Lokia vyvíjí.

Partnerství si pochvalují také ve Foxdeli. „Naši zákazníci přirozeně napojují Foxdeli na své podnikové nebo skladové systémy, aby mohli objednávky i expedici spravovat z jednoho prostředí. Integrace se skladovým systémem Lokia WMS nám otevírá cestu k novým zákazníkům zejména z řad menších a středních e-shopů,“ hodnotí spolupráci majitel Foxdeli, Martin Jareš.

 

Zdroj: GRiT

Praha, 4. ledna 2022