E.ON instaluje fotovoltaiky na prodejny Penny

Stále více firem se chová odpovědně vůči životnímu prostředí a uvažuje o změně svého energetického řešení. Patří mezi ně i společnost Penny Market. A právě na střechy prodejen po celém Česku dodá E.ON Energie fotovoltaické elektrárny. Společnost E.ON eviduje oproti loňskému roku dvojnásobek požadavků na pořízení solárních panelů a poptávka nadále roste.

„V posledních letech evidujeme zvýšený zájem ze strany velkých společností o energeticky úsporná řešení. Snažíme se vždy dívat na věc komplexně a nabídnout našim zákazníkům to nejlepší řešení na míru. Naše spolupráce a přístup Penny je toho skvělým důkazem. Nejenže dodáme fotovoltaické elektrárny na tři desítky jejich prodejen, ale u dalších padesáti vybudujeme dobíjecí stanice pro elektromobily a jednu dobíjecí stanici s fotovoltaickými panely s bateriovým úložištěm,“ vysvětluje  Jan Zápotočný, člen představenstva E.ON Energie.

Výstavba fotovoltaických elektráren na střechách prodejen Penny je v plném proudu a počítá se s počtem až 35 prodejen. V pěti lokalitách už je instalace dokončená. Jedná se o Borovany u Českých Budějovic, Odolenou Vodu, Bělou pod Bezdězem, Uhříněves a Unhošť. Další lokality se začínají připravovat a budou následovat. V nejbližší době by měly být instalovány fotovoltaické panely na střeše prodejen ve Vamberku nebo v  Mukařově.

V drtivé většině se jedná o fotovoltaické panely o výkonu 99kWp, které mohou během roku vyrobit až 99 MWh elektrické energie. V několika málo případech pak E.ON realizuje fotovoltaické elektrárny s menším výkonem, a to kvůli omezení kapacity distribuční soustavy v dané lokalitě.

„Naším dlouhodobým cílem je snižování energetické náročnosti našich prodejen. V rámci modernizace naší sítě tak například měníme osvětlení za moderní úsporná LED světla, instalujeme úspornější chladící a mrazící boxy, a tak dále. Proto je osazování našich prodejen i skladů fotovoltaickým systémem logickým a přirozeným krokem k dalším úsporám. Nejde jen o ekonomické úspory. Jde také o to, že se chceme chovat odpovědně k naší planetě. Solární energie je přirozený a obnovitelný zdroj energie,“ říká Mathias Mentrop, jednatel společnosti PENNY.

Penny díky jedné prodejně vybavené fotovoltaickým systémem sníží množství CO2 vypuštěného do ovzduší až o 117 tun ročně. Pro představu 117 tun CO2 se do ovzduší dostane při spálení 32 356 litrů nafty! Auto s průměrnou spotřebou 6 l/100 km by tak na toto množství ujelo takřka pět a půl tisíce kilometrů.

„V minulosti už jsme pro naše zákazníky realizovali i větší solární elektrárny. Spolupráce s Penny je ale významná právě svým rozsahem, kdy zákazník umisťuje elektrárny na velkou část prodejen ze svého řetězce,“ dodává Jiří Kropš, projektový manažer společnosti E.ON Energie.

 

Zdroj: E.ON Česká republika, s.r.o.

Praha, 25. června 2021