DS Smith a Coca-Cola nahrazují plastová držadla inovovanými obaly na bázi lepenky „DS Smith Lift Up“

Společnost DS Smith PLC, přední světová společnost zabývající se udržitelnými obaly na bázi vláken, ve spolupráci s Coca-Cola HBC Rakousko nahradily lepenkou plastová držadla 1,5litrových multipacků nealkoholických nápojů z PET. Toto nové řešení nahrazující plast bude dodáváno do rakouských supermarketů od září 2023.

Inovativní obalové řešení DS Smith Lift Up je 100% recyklovatelné držadlo z vlnité lepenky, které zlepšuje funkčnost nošení pro spotřebitele a je navrženo tak, aby spolu s dalšími partnery přispělo k řešení založenému na kraftovém papíru a lepence. Společnost Coca-Cola HBC Austria tak snižuje množství plastů o přibližně 200 tun ročně.

Společnosti DS Smith a Coca-Cola HBC sdílejí vizi inovativních obalových řešení, která jsou navržena tak, aby byla 100% recyklovatelná a využívala co nejmenší množství potřebného materiálu.

Balení DS Smith Lift Up bylo navrženo s využitím jedinečného přístupu společnosti DS Smith Circular Design Metrics, což vedlo k výraznému snížení uhlíkové stopy obalů i výrobní linky. Inovaci DS Smith Lift Up lze použít pro různé velikosti lahví a vyrábí se ve spolupráci se společností Krones, předním výrobcem balicích strojů. Nosná rukojeť má měkký úchop, který usnadňuje přenášení výrobků, které zároveň zůstávají bezpečně uloženy v jejich udržitelném obalu. Ten byl navržen pro PET lahve určené ke spotřebě v domácnosti.

Stefano Rossi, generální ředitel divize Packaging Solutions společnosti DS Smith: „Jsme hrdí na to, že jsme partnery tohoto inovativního obalového řešení, které odstraňuje zbytečný odpad a jednorázové plasty. Koncept DS Smith Lift Up byl navržen s využitím přístupu společnosti DS Smith Circular Design Metrics, takže využívá co nejmenší množství materiálu, snižuje dopad na životní prostředí a v obchodech a supermarketech vypadá fantasticky.

Spolupráce s našimi partnery, společnostmi Coca-Cola HBC a Krones, je klíčem ke snížení množství jednorázových plastů a k dosažení inovativních změn ve velkém měřítku. Udržitelný design je pro nás jako společnost základem a toto je zářný příklad příležitosti pro inovace v oblasti obalů, které mohou vést k udržitelnější budoucnosti pro výrobce, maloobchodníky i spotřebitele.“

Marcel Martin, ředitel pro firemní záležitosti a udržitelnost společnosti CCHBC: „Jedná se o vůbec první obalové řešení svého druhu pro 1,5litrová multipacková balení Coca-Coly, Fanty a Spritu. Je to výsledek našeho podnikatelského myšlení, absolutní víry ve spolupráci s důvěryhodnými partnery a našeho zaměření na dosažení čistých nulových emisí do roku 2040. V roce 2022 byla naše společnost již pošesté vyhodnocena jako nejudržitelnější nápojářská společnost na světě v roce 2022 podle Dow Jonesova indexu udržitelnosti, jednoho z předních globálních měřítek udržitelnosti. Jsme poctěni tím, že se naše skóre umístilo na prvním místě mezi více než 7 000 společnostmi v 61 odvětvích podle ročenky S&P Global Sustainability Yearbook 2023. V roce 2023 jsme pokračovali v nejvyšším hodnocení udržitelnosti podle MSCI ESG Ratings, a to již devátým rokem po sobě. Uvědomujeme si však obrovský rozsah úkolu, který před námi stojí, abychom vytvořili udržitelnější podnik. Budeme pokračovat v inovacích, spolupráci a investicích, abychom mohli i nadále dodávat naše nápoje udržitelným způsobem.”

Nové obalové řešení pro 1,5litrová PET multipacková balení se bude v Rakousku používat pro značky Coca-Cola, Fanta, Sprite a Mezzo mix.

 

Zdroj: DS Smith

Praha, 3. října 2023