Dražba unikátní anýzovky z Prostějova přinesla peníze vozíčkářům

V rámci charitativní dražby konané na Plese pro Fenix se za 6 000 korun vydražila láhev unikátní patnáctileté Prostějovské anýzovky. Finance z prodeje lahve poslouží na nákup zařízení pro ParaCENTRUM Fenix, které se zaměřuje na pomoc vozíčkářům.

„Jsme rádi, že jsme mohli pomoci dobré věci. A nezakrývám, že nás velmi mile překvapil i mimořádný zájem o jednu z lahví limitované edice,“ uvedla marketingová ředitelka Palírny U Zeleného stromu Zuzana Behová.

Palírna U Zeleného stromu věnovala do charitativní dražby lahev patnáctileté Prostějovské anýzovky. Ta v limitované edici vznikla u příležitosti oslav pěti set let od založení této legendární palírny. Anýzovka zrála v sudu 15 let a speciální edice nese jméno jednoho z bývalých majitelů likérky Jakuba Vojáčka. Ten se v 19. století svým českým důvtipem zasloužil o zdokonalení výroby prostějovské anýzovky, kterou pálil ve vylepšených destilačních aparaturách.

Poté byl pečlivě vybraný destilát uložen do sudů z bílého dubu, který nápoji propůjčil jemnost a harmonicky propojil všechny byliny, koření a semena. Nejvýraznější složkou harmonické chuti je anýz. Toto vonné koření má blahodárné povzbuzující účinky, podporuje chuť k jídlu, přispívá dobrému trávení, dokonce prý pomáhá vylepšit pleť a povzbudit vášeň.

Proto je anýzovka od počátků své prostějovské výroby právem považována za všelék. Jakuba Vojáčka lze bez nadsázky označit za inovátora. Vylepšoval nejen technologie, ale i poprvé v historii podniku vytvořil knihu výrobních receptů, která byla pečlivě střežena a uchovávána v tajnosti.

Palírna U Zeleného stromu stočila pouze 50 lahví tohoto unikátního produktu a jednu z nich věnovala do charitativní dražby v rámci Plesu pro Fenix. Převážná část dalších lahví putovala do rukou obchodních partnerů a ve volném prodeji se pravděpodobně neobjeví. Vyvolávací cena činila 1 500 Kč, ale nakonec se lahev vydražila za 6 000 korun. V dobročinné aukci se samozřejmě dražilo mnoho dalších položek – zejména obrazy, ale i sochy či fotografie. Celkový výtěžek z aukce přesáhl 66 tisíc korun, které ParaCENTRUM Fénix použije na zajištění chodu a nákup cvičebních pomůcek.

Palírna U Zeleného stromu v rámci oslav 500 let trvání připravuje i další historické a limitované edice, z nichž některé nabídne i do volného prodeje. Například vydání Staré myslivecké s designem z roku 1918 bude zanedlouho k mání i v obchodech.

První dvě lahve z této limitované edice ovšem mají speciální určení. Lahev číslo jedna bude uschována v archivu Palírny U Zeleného stromu v Prostějově. Lahev číslo dvě s podpisem majitele Palírny Milana Hagana bude vydražena a výtěžek z prodeje půjde na sociální účely tak, jako v případě Prostějovské anýzovky.

 

Zdroj: Palírna U Zeleného stromu a.s.

Praha, 24. dubna 2018