Domácnosti slyší více na nízké ceny než na české značky

Pouze pro 13 % procent českých domácností jsou hlavním místem pro nákupy menší prodejny, které nelze zařadit mezi hypermarkety, supermarkety nebo diskonty. Obliba řetězců u spotřebitelů meziročně vzrostla o tři procenta.

Hlavními důvody, proč v nich nakupuje téměř 9 z 10 domácností České republiky, jsou příhodná poloha, široký sortiment a akční ceny či slevy. Lidé oceňují také kvalitní a čerstvé zboží, snadnou orientaci v prodejně a možnost dobrého parkování.

„Překvapivě pouze pro šest procent domácností je při výběru nákupního místa důležitá přítomnost českého či regionálního zboží. Naproti tomu zboží v akcích jmenuje jako rozhodující fakt hned 43 procent obyvatel. Podle výzkumu lidé v Česku při každodenních nákupech potravin nakupují dokonce 47 procent veškerého zboží na základě časově omezených cenových zvýhodnění,“ uvedl Zdeněk Skála z výzkumné agentury GfK Czech, která reprezentativní šetření na vzorku více než 1000 respondentů realizovala.

Podle letáků s akčními nabídkami potravin, které dostanou do schránky od obchodních řetězců, nakupuje 7 z 10 domácností. Řídí se jimi více ženy (78 %) než muži (57 %). Překvapivě neexistují velké rozdíly mezi jednotlivými věkovými kategoriemi (72 % lidé ve středním věku, 81 % důchodci) a mezi úrovní dosaženého vzdělání (ZŠ a SŠ bez maturity 76 %, SŠ s maturitou 73 %). Jedinou výjimkou jsou vysokoškoláci, kteří patří mezi vysoko příjmové skupiny obyvatel. Ale také 64 % z nich nakupuje podle letáků.

Špatnou zprávou pro domácnosti je, že poslanci právě rozhodují o novele zákona o významné tržní síle, která podle hodnocení jejích dopadů povede ke zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jako tvůrce novely dokonce ve svých zprávách připouští, že může dojít k následnému omezení sortimentu na pultech obchodních řetězců. To dlouhodobě kritizuje Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

„Novela zcela zásadně omezuje možnost obchodníka vyjednat slevu a tu následně nabídnout zákazníkům. Zpřísnění regulace povede k tomu, že z pultů zmizí zboží v akcích, které domácnosti jmenují jako jeden ze tří hlavních důvodů, proč v daném místě nakupují. Na naše výzvy, aby došlo k úpravě současného návrhu, ale nereaguje ani premiér Sobotka, ani ministr zemědělství Jurečka,“ řekla k projednávání novely zákona o významné tržní síle Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

 

Faktory ovlivňující volbu hl. nákupního místa

01-6.10

 

Jakým způsobem nakupujete podle letáků?

02.6.10

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 6. října 2015