Dobrá kondice českého nábytkářského průmyslu

Čeští nábytkáři vítají nový zdroj dřevní suroviny u našich sousedů. Je možné, že v příštích letech budou stovky tisíc kubíků dřeva ze Slovenska, proudit do českých výrobních závodů. Podle průzkumu AČN se zdá být český nábytkářský průmysl po koronavirovém propadu v dobré kondici. Bude samozřejmě záležet na světovém ekonomickém vývoji.

AČN mezi svými členy provedla průzkum, jak jsou firmy, které vyrábí nábytek spokojeny s vládními opatřeními na podporu ekonomiky. Ukázalo se, že řada firem čerpá menší pobídky. Třeba pro část zaměstnanců. Typické je, že v době, kdy byly zavřeny showroomy a prodejny s nábytkem čerpaly tyto firmy z podpory „Antivirus“ na zaměstnance těchto prodejen. Ačkoliv pomoc není dokonalá a je co vylepšovat, ukazuje se, že některé podpory mají svůj smysl.

Další bod zkoumání bylo, zda firmy specializované na výrobu nábytku v uplynulém období propouštěly své zaměstnance. Ukázalo se, že drtivá většina firem se vyhnula většímu propouštění. Některé firmy se zbavily agenturních zaměstnanců. Ačkoliv propouštění nikdo nemůže do budoucna vyloučit, není zanedbatelné množství těch, kteří naopak hledají nové zaměstnance a nabírají. Majitel středně velké firmy specializované především na čalouněný nábytek říká: „Zaměstnance nepropouštíme, naopak se nám teď začínají hlásit použitelní a tak přijímáme. Výrobu máme stále naplněnou na pět měsíců do předu.“ Majitelka společnosti specializované na kancelářský nábytek s přibližně dvacítkou zaměstnanců říká: „Zaměstnance jsme nepropouštěli, naopak nám chybí a nemůžeme nikoho sehnat“. Je zřejmé, že členské firmy AČN patří mezi leadery v oboru výroby nábytku u nás.

Potenciálním problémem pro český nábytkářský průmysl do budoucna je nedostatek FSC certifikovaného dřeva u nás. Potěšující zprávou v těchto dnech je informace ze Slovenska. Nová slovenská vláda bude v lesích hospodařit přírodě blízkým způsobem a státní lesy certifikuje v systému FSC. Vláda Igora Matoviče na konci dubna úspěšně předložila slovenské Národní radě své programové prohlášení, ve kterém se kromě jiného zavázala zavést ve všech slovenských státních lesích certifikaci šetrného lesního hospodaření FSC (Forest Stewardship Council) a v nestátních lesích dobrovolné získání certifikátu aktivně podpořit. Podle nově schváleného vládního programu bude slovenská vláda v lesnictví upřednostňovat přírodě blízké metody, využívat komplexní hodnotu lesů a ekologicky stabilizovat krajinu.

Zdroj https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/24756/1 uvádí: „V štátnych lesoch, vrátane vojenských, bude povinná certifikácia Forest Stewardship Council (FSC), v neštátnych lesoch sa podporí jej dobrovoľné zavedenie“. AČN věří, že slovenská vláda svůj závazek dodrží a tajně doufá, že Slovensko bude inspirací pro Českou republiku. Vždyť podobně jako na Slovensku čelí lesy dlouhodobému nedostatku srážek. A certifikace FSC může být účinným nástrojem, jak se s klimatickou změnou vyrovnat. Přinést zákazníkům výsledný produkt, který je v mnohých ohledech šetrnější vůči přírodě. Zajistit dostatek kvalitní suroviny pro výrobu nábytku příštím generacím.

Řádnými členy Asociace českých nábytkářů jsou společnosti zaměřené na výrobu nábytku, které dbají na své renomé a drží se zásad poctivého podnikání. Členové AČN jsou vázáni morálním kodexem člena. Asociace českých nábytkářů od svého vzniku podporuje v České republice prodej kvalitního nábytku a poskytování kvalitních služeb vztahujících se k nábytku. Asociace českých nábytkářů je správcem značky Česká kvalita – Nábytek www.ceska-kvalita-nabytek.cz a provozovatelem vyhledávače prověřených nábytkářských firem www.nabytek-jistota.cz . Asociace českých nábytkářů je významným partnerem pro zastupování požadavků podnikatelů z oboru výroby nábytku.

 

Zdroj: Asociace českých nábytkářů

Praha, 8. června 2020