DHL Supply Chain otvírá v Německu své největší automatizované logistické centrum

Společnost DHL Supply Chain, specialista na smluvní logistiku v rámci koncernu Deutsche Post DHL, uvedla do provozu zcela automatizovaný systém robotického vychystávání zboží ve svém logistickém centru v dolnosaském městě Staufenberg. V něm poskytuje své služby společnosti Peek & Cloppenburg* Düsseldorf, která je jejím významným dlouhodobým zákazníkem.

Systém AutoStore sestavila na ploše 6 000 metrů čtverečních společnost Element Logic, specializovaná na roboty. Jedná se tak o jeden z největších zcela automatizovaných systémů pro skladování zboží a vyřizování objednávek v Německu. AutoStore se nachází v jedné z pěti hal staufenberského logistického centra, z nichž každá nabízí plochu 10 000 metrů čtverečních a 50 nakládacích ramp. DHL Supply Chain provozuje uvedené rozlehlé logistické centrum pro různé zákazníky.

DHL Supply Chain zajišťuje v dolnosaském Staufenbergu e-commerce služby pro módního prodejce Peek & Cloppenburg* Düsseldorf nejen pro celé Německo, ale také pro Rakousko, Polsko a Nizozemí. Logistické centrum přijímá nové i vrácené zboží, skladuje 3,5 milionu módních položek a vychystává a balí objednané zboží, které následně odesílá koncovým zákazníkům.

Systém AutoStore umožňuje průběžné sledování a kontrolu stavu zásob a zaručuje vysokou efektivitu příjmu zboží do skladu i jeho vyskladnění. Zpracování a odesílání zákaznických objednávek je díky tomu ještě rychlejší a spolehlivější. Souhra flexibilního a modulárně rozšiřitelného robotického řešení s místními zaměstnanci zkracuje dobu potřebnou k vyřízení jednotlivých zákaznických objednávek od okamžiku jejich přijetí až do odeslání objednaného zboží, zjednodušuje pro zaměstnance provozní procesy a zvyšuje provozní efektivitu.

AutoStore nabízí prostorově úsporné skladování a zcela automatizované vychystávání objednávek. Základem systému je hliníková rámová konstrukce se 16 úrovněmi, v nichž je ve stozích uloženo 196 000 plastových přepravek s aktuálními zásobami zboží. Nad přepravkami je hliníkový rám s mřížovou strukturou, po níž se pohybuje 160 robotů, kteří zajišťují zcela automatické vychystávání položek podle jednotlivých objednávek. Na 21 stanovištích si vyskladněné zboží přebírají zaměstnanci pro další zpracování a přípravu k distribuci.

„Máme radost, že můžeme tímto automatizovaným řešením podporovat obchodní růst našeho dlouholetého zákazníka Peek & Cloppenburg Düsseldorf,“ říká Rainer Haag, generální ředitel společnosti DHL Supply Chain Germany & Alps. „Touto investicí do budoucího úspěchu obou společností upevňujeme naše partnerství. Internetový obchod je jedním ze strategických růstových segmentů společnosti DHL Supply Chain. Používání tohoto systému je proto dalším významným stavebním kamenem pro naši expanzi v této oblasti, a to i s ohledem na naši strategii automatizace. Staufenberg má ideální polohu z hlediska dopravy a nabízí nám přímé spojení s našimi sesterskými divizemi DHL Paket a DHL Express. Příjemcům v Německu dokážeme doručit v průměru 85 procent balíků již následující den po objednávce,“ doplňuje Rainer Haag.

Marco Rebohm, generální ředitel společnosti Mode Logistik GmbH & Co. KG, je s novým systémem vychystávání objednávek AutoStore ve Staufenbergu také spokojen. Mode Logistik GmbH & Co. KG je dceřinou společností koncernu Peek & Cloppenburg, která má logistiku tohoto multibrandového módního prodejce na starost. „Implementované řešení nám umožňuje ještě lépe uspokojovat požadavky našich zákazníků a naplňovat jejich očekávání,“ říká Marco Rebohm. „Díky vyšší rychlost a spolehlivosti systému snadno zvládneme neustále rostoucí počty objednávek. Máme vizi, že se v Evropě do roku 2026 staneme vedoucím multibrandovým módním prodejcem, který využívá všechny prodejní kanály současně. AutoStore je významným milníkem na této cestě,“ vysvětluje Marco Rebohm a dodává: „Máme radost, že je DHL Supply Chain naším partnerem. Je to firma, s níž můžeme společně vyvíjet a realizovat nová řešení.“

Zemský rada Marcel Riethig z Göttingenu je ze spolupráce společností Peek & Cloppenburg Düsseldorf a DHL v jeho regionu rovněž nadšen. „Obyvatelům Staufenbergu, okolních obcí i celého regionu nabízí enormní příležitosti. Naše centrální poloha v srdci Německa znamená, že Staufenberg má potenciál těžit z budoucího růstu logistického odvětví. Místní logistický park v tom hraje velmi významnou roli již roky. Je součástí průmyslové zóny v sousedství Lutterbergu, přímo u dálnice A7,“ říká.

Přítomnost společnosti DHL v této lokalitě vnímá pozitivně také Bernd Grebenstein, starosta města Staufenberg. „Oblasti, kde se areál nachází, se často říká ‚DHL City‘. Na jednom místě jsou centra společností DHL Supply Chain, DHL Paket a DHL Express. Logistické odvětví je již roky vítaným partnerem města Staufenberg. Chceme, aby tomu tak bylo i nadále,“ uvádí. Samozřejmě za předpokladu, že nedojde k výraznému zvýšení intenzity dopravy.

 

* V Německu jsou dvě nezávislé společnosti s názvem Peek & Cloppenburg a hlavním sídlem v Düsseldorfu nebo Hamburku. Tato tisková zpráva se týká společnosti Peek & Cloppenburg KG, Düsseldorf.

 

Zdroj: AC&C Public Relations, s.r.o.

Praha, 6. února 2023