DACHSER dal před 50 lety světu logistiky výměnné nástavby

Výměnná nástavba – standardní kontejner pro sběrnou službu –  letos slaví své 50. narozeniny. Mezinárodní logistický provider DACHSER stál doslova u jejího zrodu. Koncept výměnné nástavby vyvinul, inspirován námořními kontejnery, Thomas Simon, zeť zakladatele společnosti, na konci šedesátých let. Výměnná nástavba se v pozemní logistice stala převratnou novinkou, která revolučním způsobem ovlivnila celé odvětví.

Regulované a standardizované rozměry jsou charakteristickým znakem těchto přepravních kontejnerů a významně zlepšily flexibilitu a efektivitu manipulace s nimi a další související procesy. Byl to právě Thomas Simon – zeť zakladatele společnosti Thomase Dachsera a pozdější člen představenstva společnosti DACHSER zodpovědný především za vývoj technologií a rozvoj mezinárodního obchodu – kdo přišel s myšlenkou převést tento model a s ním systém používaný v námořních přepravách do  pozemních přeprav v Evropě. Vypracoval plány pro standardizované přepravní kontejnery, které by bylo možné od tahače odpojit a mezi tahači vyměňovat, a společně se společností Kögel Trailer vývoj dokončil. Se standardizovanými rozměry a sklopnými nohami, které jsou jejími charakteristickými znaky, se výměnná nástavba narodila v roce 1971.

Během pouhých třech let převedl DACHSER celý svůj vozový park na tyto nové přepravní kontejnery. Standardizace systému výměnných nástaveb pak následovala v roce 1980. V roce 1972 měl DACHSER ve své flotile pouhých 350 výměnných nástaveb, v roce 2020 už jich společnost používala okolo 8 000. To, co začalo jako dobrý nápad, přineslo do celého světa logistiky revoluční změnu. A příběh o inovacích a průkopnickém duchu pokračuje dál. V současné době DACHSER převádí celou svoji flotilu semi-trailerů ve své divizi European Logistics na takzvané mega trailery, které nabízejí více vnitřního ložného prostoru. „Chceme se stát prvním významným poskytovatelem sběrné služby v Evropě, který bude používat mega trailery místo standardních návěsů,“ uvádí Alexander Tonn, COO Road Logistics skupiny DACHSER.

Průkopník a lídr v oblasti inovací

Když DACHSER představil výměnné nástavby, stal se doslova průkopníkem, a dnes už si logistický průmysl bez výměnných nástaveb nelze představit. „Nejlepší inovace jsou ty, které mají úspěch napříč celým oborem – a to je také celá podstata úspěšného příběhu výměnné nástavby,“ říká  Dr. Andreas Froschmayer, Corporate Director Corporate Strategy & Public Relations skupiny DACHSER, a dodává, „inovace byly vždy klíčem k dlouhodobému úspěchu. Pomáhají zlepšovat kvalitu procesů, redukují náklady, otevírají cestu k novým trhům a překonávají výzvy zákazníků.“ Zároveň kladou nové požadavky a otevírají dveře novým obchodním příležitostem, zákaznickým segmentům a službám.

A nejen to. Výměnná nástavba byla klíčová pro přeměnu společnosti DACHSER z běžného přepravce na mezinárodního poskytovatele logistiky. Byla pro společnost podnětem k tomu, aby přehodnotila své procesy, firemní kulturu i obchodní model. Už to nebyla jen otázka nákladní dopravy, ale spíše odborných znalostí v oblasti spedice. Díky všem výhodám, které pro oblast spedice přinesla, se výměnná nástavba stala pro DACHSER skutečným přínosem a v konečném důsledku z něj učinila společnost, která v logistice dodnes udává tón.

 

Zdroj: Industrion Boutique s.r.o.

Praha, 2. září 2021