Český obchodní řetězec poprvé nabídne fairtradové květiny

Na českém trhu doposud téměř chyběly fairtradové květiny, prodávaly se pouze ojediněle v online obchodě společnosti Florea. Prvním prodejcem, který je nabízí v kamenných obchodech, se nyní stal řetězec Lidl. V období před vysvědčením, kdy prodeje řezaných květin tradičně rostou, zařadil do sortimentu růže s certifikací Fairtrade.

Všechny květiny a rostliny v našem sortimentu mají certifikáty mezinárodních organizací garantujících jejich udržitelné pěstování. Certifikaci Fairtrade jsme dosud využívali pro kávu a řadu výrobků obsahujících kakao, jsme proto rádi, že jsme fairtradovou nabídku rozšířili i o květiny. V prvním kroku nabídneme fairtradové růže dva poslední červnové víkendy, ale pevně věříme, že nabídku budeme moci díky zájmu zákazníků do budoucna rozšířit,“ říká k nové nabídce fairtradových růží Zuzana Holá z Lidlu.

Květiny jsou celosvětově významnou fairtradovou komoditou, proto jsme rádi, že i v Česku jsou teď k dostání i v prodejnách Lidlu. Navíc v době, kdy jsou fairtradoví pěstitelé květin významně zasažení pandemií onemocnění covid-19. Na začátku pandemie, během března a dubna, zaznamenali hlavní producenti fairtradových květin, tedy pěstitelé z Keni a Etiopie, snížení prodejů o 70 až 80 procent,” říká Hana Malíková, ředitelka organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Většina fairtradových květin pochází z východní Afriky, tento sektor byl prvním, na který dopadla v Africe koronavirová krize. Ještě na podzim 2019 se ve světě ročně prodalo přes 825 milionů fairtradových květin, a to hlavně v Německu, Belgii a Finsku. V době uzavření hranic z důvodu koronavirové pandemie prodeje květin spadly na třetinu a pěstitelé růží byli posláni na nucenou dovolenou a kvůli nedostatku úspor jsou stále ohroženi hladověním.

Fakta o fairtradových květinách:

  • První fairtradová květina byla prodána v roce 2001 ve Švýcarsku.
  • 99 % všech fairtradových květin pochází z východní Afriky.
  • Fairtradové květiny mají sedmkrát nižší uhlíkovou stopu než výpěstky z evropských skleníků, a to včetně letecké dopravy. Důvodem je velmi příznivé podnebí ve východní Africe, které umožňuje pěstování během celého roku bez nutnosti vyhřívaných skleníků, které jsou využívány v Evropě.
  • Na světě existuje aktuálně 73 certifikovaných fairtradových farem, tato družstva v roce 2017 získala na fairtradovém příplatku celkem 7,85 milionů USD (tyto prostředky byly využity na vzdělávání, bydlení, mikropůjčky, opravy škol apod.). Fairtradový příplatek, který dovozce zaplatí navíc, činí deset procent z vývozní ceny a je určen přímo zaměstnancům. O využití těchto peněz rozhoduje jimi volený výbor.
  • Ročně se prodá ve světě přes 825 milionů fairtradových květin (hlavně v Německu, Belgii a Finsku). K dispozici jsou hlavně řezané růže, ale v evropské nabídce jsou také lilie, karafiáty nebo další květiny.
  • V ČR nabízela fairtradové květiny doposud pouze společnost Florea, která je odebírá z keňské farmy Oserian. Tato farma funguje od r. 1969, certifikaci Fairtrade má od roku 2003, zaměstnávají 5 tisíc lidí, produkují 350 milionů stonků květin ročně. 30 % příplatku investují do stipendií pro zaměstnance a členy jejich rodin – to přispělo k výraznému zvýšení gramotnosti lidí v regionu. Z fairtradového příplatku zaměstnavatel hradí také svým zaměstnancům výdaje na zdravotní péči a také zde funguje non-stop zdravotní pohotovost.
  • Asi polovinu zaměstnanců na květinových plantážích tvoří ženy. Pracují jako sběračky nebo v balicích halách. Mnohé z nich jsou samoživitelky a mají zpravidla nízké vzdělání. Často neznají svá zaměstnanecká práva a jejich situaci zhoršují nízké mzdy a nedostatečná bezpečnost práce.
  • Pěstování květin na konvenčních farmách především ve východní Africe, ale také v Jižní Americe, s sebou nese řadu etických a ekologických problémů, od nevhodných nebo dokonce zdraví poškozujících pracovních podmínek přes nedostatečnou odměnu za práci až po plýtvání pitnou vodou a poškozování životního prostředí.
  • Fairtradové plantáže musí splňovat přísná kritéria ochrany životního prostředí. Součástí standardů certifikace Fairtrade je úsporné zavlažování, čištění odpadních vod a nakládání s kompostem a odpady.

 

Zdroj: LITIGO COMMUNICATIONS

Praha, 26. června 2020