Český minipivovar uspěl v mezinárodní konkurenci

Stovky malých i velkých pivovarů se utkaly v Českých Budějovicích o titul Zlatá pivní pečeť 2016. Pořadatelé třetí největší degustační akce svého druhu na světě nyní ohlašují vítěze. Hlavní cenu získal Světlý nefiltrovaný ležák 11 % – Jan Wünsch z Pivovaru Jílovice.

Mezinarodni_pivni_festival_2016
Na druhém místě se umístilo pivo Zlatý Bažant Tmavé (Heineken, Slovensko). Na snímku zleva M. Slávik, výrobně technický ředitel Heineken SK, J. Kejval, generální ředitel Bureau Veritas.

Na správný průběh degustací dohlížela již patnáctým rokem nezávislá certifikační společnost Bureau Veritas. Soutěž s rekordní účastí pivovarů se konala od 1. do 5. února 2016 v rámci Mezinárodního pivního festivalu.

Absolutní vítěz vaří pivo teprve půl roku

„Jak vidno, i minipivovary umí v anonymních degustacích zdatně konkurovat nadnárodním gigantům. Jílovický nefiltrovaný ležák byl velkým letošním překvapením. O to senzačnější bylo, že tento pivovar z Novohradských hor začal vařit pivo teprve před půl rokem,“ říká generální ředitel Jakub Kejval z certifikační společnosti Bureau Veritas. Stříbrnou Hlavní cenu získala Krušovická světlá desítka, bronzový byl další malý jihočeský minipivovar – světlý ležák Lyer z Modravy.

Účast pivovarů byla letos rekordní

Degustací se účastnilo rekordních 225 pivovarů ze tří kontinentů, které bojovaly v desítkách soutěžních kategoriích. Do degustačních soutěží o Zlatou pivní pečeť se letos přihlásilo 1110 piv a ciderů. Oproti loňsku zaznamenaly degustační soutěže Zlatá pivní pečeť kvantitativní nárůst o 20% v počtu přihlášených pivovarů (225 letošních oproti 186 loňským) a 30% nárůst v počtu přihlášených piv (1110 letošních oproti 849 loňským). Počet zahraničních účastníků se oproti loňsku zvýšil také zhruba o 30%, z loňských 51 na letošních 65).

 

Zdroj: Bureau Veritas

Praha, 11. února 2016