Českou biopotravinou roku 2020 je sušené hovězí maso

Ve dvacátém ročníku soutěže Česká biopotravina je rozhodnuto. Celkovým vítězem se stalo sušené hovězí maso z Mitrovského dvora na Vysočině. Mezi dalšími oceněnými je kolekce bylinných čajů nebo lahůdková chilli pasta. O titul letos bojovalo 150 biopotravin a biovín. Soutěž určenou tuzemským producentům biopotravin pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Odborná porota hodnotila produkty v pěti různých kategoriích a také volila celkového vítěze. Tím se stalo sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s, které zároveň vyhrálo i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu.

“Naše hovězí maso pochází ze zvířat plemene Aberdeen Angus, celoročně volně pasených na čistých pastvinách Vysočiny. Od porážky zabere výroba této pochutiny 10 týdnů. Z masa je sušením postupně odstraněna téměř veškerá voda, jeho hmotnost klesne na méně než polovinu a stane se tak silným koncentrátem bílkovin a zdravých tuků – to vše v souladu a s naším respektem k přírodním zákonitostem od trsu trávy až po hotový výrobek,“ prozrazuje recept ke svému úspěšnému výrobku Robert Zelený z firmy Mitrovský dvůr a.s.

V dalších kategoriích zvítězily tyto produkty: V kategorii Biopotraviny rostlinného původu obsadila první místo Lahůdková chilli pasta od Svobodný statek na soutoku o.p.s. V kategorii Steaková masa porota vybrala Jehněčí hřbet – hřebínek (french rack) – BIO od Farma Rudimov s.r.o. Kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky ovládla Kolekce Bio bylinných čajů Květomluva od Květomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi. A v kategorii Biovíno obsadil první příčku Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od Víno Marcinčák.

Samotné ochutnání všech 77 přihlášených biopotravin trvalo odborné porotě 4 a půl hodiny. Kromě chuti byla posuzována i další kritéria, například původ surovin, marketingový koncept nebo vizuální stránka výrobku.

“Nikdy se – ani po očku – nedívám jaké hodnocení píší moji kolegové z poroty. Je totiž úžasné, že mohu po devatenácti letech našeho zasedání říci, že si nesmírně vážím každého hlasu. Necítím žádné nadržování, prosazování osobních zájmů nebo neobjektivnosti. O některých produktech občas diskutujeme nahlas, ale nikdy nejde o vzájemné ovlivňování. Spíše využíváme různé odbornosti jednotlivých členů poroty, abychom co nejpřesněji a nejspravedlivěji mohli hodnotit zaslané produkty ekologického zemědělství”, dodává k práci poroty, kterou letos tvořilo 19 lidí, její předseda Pavel Maurer.

Do soutěže Česká biopotravina 2020 byly přihlášeny i takové gastronomické speciality jako kmínový jogurt s meruňkou, sojový suk, křen, hummus nebo škvarky. Zajímavostí je, že se v soutěži objevilo například i hovězí maso, které bude v distribuci v obchodní síti Lidl. “I přes to, že se tento biovýrobek neobjevil mezi vítězi, jsem za něj a za jeho přihlášení do soutěže velice ráda. Je to skvělý signál, že se biopotraviny rozšiřují i do českých obchodních řetězců.”, reagovala na výsledky a průběh soutěže za organizátory Kateřina Urbánková, manažerka PRO BIO Svazu ekologických zemědělců.

Úspěch v České biopotravině znamená nejenom důležitou zpětnou vazbu, ale i řadu výhod. Vítězové jednotlivých kategorií i celkový vítěz soutěže získávají právo užívat pro svůj úspěšný výrobek označení Česká biopotravina roku 2020. Vítězné biovíno, včetně vín oceněných zlatou medailí a dalších oceněných biovýrobků, pak bude prezentováno 26. září na Festivalu bio vín a sýrů v Mikulově.

Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství a ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Osobně rozhodně musím vypíchnout a poděkovat za podporu SZPI, která poskytuje soutěži zázemí a významnou měrou pomáhá s vyhodnocováním soutěže. Toho si velice vážíme“, dodává Urbánková.

 

Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Praha, 2. září 2020