Češi nakupují v zahraničí násobně víc než vloni

Využití karet v zahraničí meziročně dramaticky roste. Co do počtu bylo ve druhém pololetí karetních transakcí u klientů CREDITAS trojnásobek, co do objemu dokonce čtyřnásobek*. Roli hraje zejména cenová atraktivita nákupů v zahraničí, ale i vliv volnějšího cestování než v roce 2021.

„Nárůsty plateb kartou u obchodníků a výběry z bankomatů, bez plateb na e-shopech, ukazují, že Češi v zahraničí, zejména v Německu, Rakousku a Polsku, utrácejí čtyřikrát víc než před rokem. Jistá část jde jistě na vrub snadnějšímu cestování bez covidových omezení, ale důvodem je i výrazný cenový rozdíl u spotřebního zboží. Nákupy za hranicemi se Čechům zkrátka vyplatí,“ říká členka představenstva Banky CREDITAS Ivana Pícková.

Například v Polsku platí od února 2022 snížená či nulová daň z přidané hodnoty na vybrané zboží, jako jsou základní potraviny či pohonné hmoty. Spolu s posílením koruny vůči zlotému jsou tak pro české nakupující ceny výrazně příznivější než doma. Cenová úroveň zboží v Německu, zejména v saské části přiléhající k severu Čech, už je nyní vyšší než v ČR, obecně je ale německé zboží často vnímáno jako kvalitnější.

Zajímavý je i trend v používání platebních karet, které jsou stále častěji propojeny s chytrými telefony. Jestliže ještě před rokem tvořily čtvrtinu objemu peněz v zahraničí výběry z bankomatů, teď už tvoří jen desetinu. Setrvale také roste míra využívání bezkontaktních plateb.

* Data za červenec–listopad daného roku, po očištění o vliv vyššího počtu klientů banky v roce 2022.

 

Zdroj: Banka CREDITAS

Praha, 22. prosince 2022