CCV Informační systémy zapojí do EDI komunikace ROSA market

Poté, co se elektronická výměna dat (EDI – Electronic Data Interchange) rozšířila z nadnárodních obchodních řetězců s rychloobrátkovým zbožím i do dalších segmentů jako jsou internetové obchody, řetězce zaměřené na spotřební elektroniku nebo hobbymarkety, úspěšně dobývá další část trhu.

Jedná se o „tradiční maloobchod“, tedy menší nezávislé maloobchodní sítě, které na vysoce konkurenčním trhu nemohou za velkými řetězci zaostávat v žádné oblasti, efektivnější výměnu dat se svými obchodními partnery nevyjímaje. EDI se tak již plně prosazuje například ve společnosti ROSA market, distributorovi potravinářského a drogistického zboží se sítí vlastních maloobchodních prodejen sdružených pod známou značkou ENAPO. Kompletní zajištění EDI komunikace, včetně zapojení jak velkoobchodních, tak následně i maloobchodních dodavatelů ROSA market (tzv. roll-out), realizuje společnost CCV Informační systémy.

V první vlně velkoobchod

Vzhledem k tomu, že největší přínosy EDI komunikace plynou ze zapojení maximálního počtu dodavatelů a využívání co největšího počtu EDI zpráv, zahájila společnost ROSA market elektronickou komunikaci se svými dodavateli hned třemi EDI zprávami současně. Jedná se o objednávku (EDI zpráva ORDERS), fakturu (INVOIC) a avízo o odeslání zboží – dodací list (DESADV). V blízké budoucnosti by pak na ně měly navázat další zprávy – potvrzení objednávky (ORDRSP) a příjemka (RECADV).

V první fázi projektu se společnost ROSA market zaměřila na dvě stovky velkoobchodních dodavatelů. Jen za první měsíc tak je na EDI komunikaci plně připraveno 40 % dodavatelů, tedy osmdesát dodavatelských firem, přičemž u prvních dvaceti z nich již CCV Informační systémy realizovala pilotní zapojení. Ve druhé fázi projektu se pochopitelně dostane rovněž na dodavatele do maloobchodní sítě prodejen ENAPO.

Využitím výhod EDI k vyšší efektivitě

Silná konkurence na trhu představuje výrazný tlak na celkovou efektivitu společnosti ROSA market. Ta se proto rozhodla optimalizovat své obchodní a logistické toky v dodavatelském řetězci prostřednictvím EDI komunikace. „Přínosy jsou jednoznačné. Na mysli mám nejen automatickou likvidaci dokladů a s tím spojené interní úspory, ale také eliminaci chybovosti v procesu zpracování dokladů. Pozitivní dopady na vyšší efektivitu dodavatelského řetězce má nasazení EDI komunikace i díky tomu, že hned od začátku zavádíme elektronické avízo dodávky, které celý proces výrazně zrychluje. Důležitá pro celkový úspěch je rovněž rychlost a pružnost našeho poskytovatele EDI,“ říká David Doubrava, finanční ředitel a prokurista společnosti ROSA market.

„EDI je pro svou jednoduchost a okamžité přínosy dnes již zcela jednoznačným trendem v celé řadě oblastí obchodu. Je proto logické, že ani tradiční maloobchod nemohl zůstat stranou. Kromě společnosti ROSA market totiž evidujeme poptávku po zavedení EDI i od dalších nezávislých maloobchodních sítí, říká David Reichel, ředitel divize eBusiness CCV Informační systémy.

Společnost ROSA market má na českém trhu více než dvacetiletou tradici v distribuci potravinářského a drogistického zboží, zásobování školních a závodních jídelen nebo v distribuci potravinářského sortimentu pro pekárny, cukrárny či výrobny lahůdek. V neposlední řadě pak provozuje maloobchodní prodejny v rámci sítě ENAPO.

 

Zdroj: CCV Informační systémy 

Praha, 22. dubna 2016