Brněnský business park Vlněna od CTP získal certifikaci BREEAM

Business park Vlněna společnosti CTP, jenž vyrůstá v centru Brna, získal certifikát  BREEAM „Excellent,“ celosvětově uznávaného standardu hodnotícího trvalou udržitelnost budov s ohledem na životní prostředí. Certifikovány byly první dvě budovy (F a G), udělení certifikace pro třetí budovu H se očekává v příštích týdnech.

Současně s certifikací BREEAM se do business parku Vlněna stěhuje nový nájemce, společnost AVAST. Světová jednička v oblasti softwarového zabezpečení se na 8 tisících metrech čtverečních připojuje ke stávajícím nájemcům, společnostem Oracle, STRV či Moravia IT.

„Velice nás těší, že se můžeme pochlubit certifikací BREEAM pro projekt Vlněna,“ uvádí Stefan de Goeij, ředitel správy nemovitostí společnosti CTP a dlouholetý obhájce udržitelnosti ve stavebnictví.

„Vlněna stojí na místě bývalé textilní továrny, kterou jsme i díky vstřícné podpoře místních úřadů dokázali renovovat s minimálním dopadem na životní prostředí. Společnost CTP je také hrdá na to, že se může podílet na rostoucím významu Brna jakožto významného evropského centra IT a moderního inženýrství.“

Společnost CTP investovala do projektu Vlněna téměř 200 milionů eur a po svém dokončení v roce 2020 bude zabírat 90 000 metrů čtverečních. Jedná se o jedinečný příklad revitalizace městského brownfieldu, navazujícího na průmyslovou tradici a jeho citlivého přerodu do pulsujího obchodního centra 21. století. Po svém dokončení Vlněna nabídne pracovní i volnočasové prostory pro 10 tisíc lidí.

Stefan de Goeij poukazuje na to, že certifikace BREEAM není jen oceněním pro CTP, ale také důležitým ukazatelem pro budoucí nájemce: „Díky certifikaci BREEAM mohou nájemci svým zaměstnancům nabídnout pracovní podmínky v prostorách nejvyšší kvality. Nejen díky ní business park Vlněna již nyní láká významné nájemníky. Znamená to také ale, že CTP nezůstává jen u slibů, ale reálně investuje do nejlepšího zařízení a vybavení pro provoz budov s minimálním dopadem na životní prostředí a maximálním sociálně-ekonomickým přínosem.“

BREEAM certifikace Vlněny je již osmnácté ocenění pro budovy CTP, které tato společnost obdržela od roku 2013. Filozofií společnosti je navrhovat a vybavovat všechny nové budovy podle nejmodernějších standardů a stejně tak renovovat ty starší, aby vyhovovaly standardům udržitelnosti BREEAM.

 

Zdroj: CTP

Praha, 20. června 2019