Bolt získal 600 milionů eur od investorů

Bolt, první evropská superaplikace svého druhu, získala investici ve výši 600 milionů eur a zvýšila tím hodnotu společnosti na více než 4 miliardy eur. Bolt tyto prostředky využije ve prospěch svojí nové služby rozvozu potravin do 15 minut s názvem Bolt Market, a také na rozšíření svých stávajících služeb mobility a rozvozu jídla.

Finanční prostředky poskytli noví investoři včetně společností Sequoia, Tekne a Ghisallo, stejně jako stávající investoři do platformy Bolt, společnosti G Squared, D1 Capital a Naya.

Markus Villig, generální ředitel platformy Bolt, k tomu říká: „Mise Boltu spočívá v tom, dělat dopravu po městě dostupnou a udržitelnou. Usilujeme o budoucnost, ve které nejsou lidé nuceni si pořizovat automobily, které zhušťují dopravu a znečišťují ovzduší, ale mohou využívat dopravní prostředky podle svojí skutečné potřeby. Po sedmi letech vytrvalého vývoje již naše služby v oblasti mobility a doručování představují výhodnější alternativu automobilům v osobním vlastnictví téměř ve všech situacích. Jsem rád, že je můžeme nabízet milionům zákazníků v Evropě a Africe, čímž snižujeme závislost na automobilech a vracíme tak města lidem.“

Andrew Reed, partner v investiční společnosti Sequoia, dodává: „Bolt proměňuje městskou dopravu ve velké části světa. Markus je nadšený podnikatel, který vybudoval skvěle šlapající byznys fungující napříč Evropou a Afrikou, založený na cílevědomé firemní kultuře, jaká tvoří základ dlouhodobě úspěšného podnikání. Bolt přináší přidanou hodnotu svým zákazníkům stejně, jako pomáhá městům a životnímu prostředí. Jsme proto velmi rádi, že s nimi můžeme spolupracovat.“

Platforma Bolt v posledním roce zaznamenala raketový růst, když rozšířila počet svých zákazníků na 75 milionů celosvětově. Kromě odvozu autem poskytuje Bolt také službu sdílení automobilů s názvem Bolt Drive, i provozuje sdílené elektrické koloběžky a elektrokola. Služby rozvážky potravin platformy Bolt zahrnují službu Bolt Food, která zákazníkům umožňuje nechat si doručit jídla z restaurací, a nejnověji také Bolt Market, dovážku nákupů potravin z obchodů do 15 minut.

Platforma Bolt spustí službu Bolt Market v 10 evropských zemích v průběhu příštích měsíců. Mezi tyto trhy patří také Česká republika a další středoevropské země, dále Pobaltí a Švédsko, nebo i Portugalsko, Chorvatsko či Rumunsko. Pro vybudování nové služby využije Bolt svoje stávající technologie a síť kurýrů Bolt Food, stejně jako svoje zkušenosti na poli doručování potravin.

 

Zdroj: WS Czech

Praha, 5. srpna 2021