Programátoři z Česka dodají software do chytrých kamer Konica Minolta po celém světě

Programátoři z České republiky uspěli v celosvětové konkurenci. V brněnském vývojovém centru společnosti Konica Minolta vyvinuli vlastní videoanalytický software ke kontrole kvality a efektivity výroby.

Nová technologie ve spojení s chytrými kamerami Mobotix využívá umělou inteligenci k zajištění nízké chybovosti výroby, detekci poškození, počítání produktů a sledování celého výrobního cyklu. Již v prvním roce po instalaci softwaru FORXAI lze uspořit v provozech výrobních a logistických firem řádově až stovky tisíc korun.

„Kamerová řešení Mobotix jsou vlajkovou lodí našich IT služeb. V minulých letech jsme se díky nim úspěšně posunuli z pozice výrobce tiskáren v dodavatele komplexních služeb. Budoucnost vidíme právě ve vývoji vlastních aplikací s využitím umělé inteligence, které můžeme s kamerami kombinovat,“ řekl Michal Šotek, ředitel divize Video Solution Services společnosti Konica Minolta Business Solutions Czech a dodal: „Nová technologie je vhodným doplněním k chytrým kamerám Mobotix, které Konica Minolta dodává na trh od roku 2017.“

Software FORXAI sestává ze tří samostatných nástrojů. Prvním je aplikace pro kontrolu kvality montáže (Assambly Quality Inspection). Ta v reálném čase sleduje, zda jsou všechny komponenty daného výrobku na svém místě a správně namontovány. V případě, že detekuje chybu nebo chybějící díl, informuje navazující systém nebo přímo operátora.

„Nástroj se osvědčil u našeho zákazníka, výrobce praček, už po nasazení na jediné výrobní lince. Řešení pomohlo nejen ke zrychlení výroby, snížení nákladů a zvýšení spolehlivosti produktu, ale ušetřilo i prostor ve výrobní hale. Zákazník mohl zrušit operační prostor pro kontrolora kvality, který u každé linky zabíral přibližně 10 metrů čtverečních. Při využití systému na všech linkách a halách tak může do budoucna dosáhnout výrazné úspory místa a to využít například pro instalaci dalších výrobních strojů,“ vysvětlil M. Šotek.

Druhým nástrojem je aplikace pro detekci a počítání objektů (Object Detection And Counting). Ta dokáže produkty či jejich součásti rovněž kategorizovat a sledovat v průběhu celého výrobního a skladovacího procesu v režimu 24/7 rychlostí přesahující i 1000 kusů za minutu.

Třetí oblastí využití nové technologie je detekce defektů (Defect Detection). Ta umožňuje automaticky vyhledat a upozornit na jakákoli poškození výrobku nebo jeho znečištění. Tato funkce napomáhá zejména ke zvýšení spolehlivosti výrobků, tedy snížení množství reklamací a souvisejících provozních nákladů.

„Tuto technologii jsme úspěšně nainstalovali například u zákazníka z oblasti výroby stavebních materiálů. Ten se potýkal s vysokou úrazovostí kontrolorů v náročném pracovním prostředí a současně se značnou chybovostí těchto kontrol. Po nasazení kamer Mobotix se systémem pro detekci defektů došlo k výraznému zefektivnění kontrolního procesu, snížilo se množství pracovních úrazů a zrychlila se i výroba,“ informoval M. Šotek a dodal: „Všechny nástroje FORXAI zvyšují produktivitu výroby, snižují náklady a poskytují data o výrobních a skladovacích procesech důležitá pro optimalizaci řízení firmy. Související úspory dosahují řádů až stovek tisíc korun.

 

Zdroj: DDeM, s.r.o.

Praha, 19. září 2022