Absolutním vítězem „Mlékárenského výrobku roku 2021“ se stal „Sýr na pánev klasik“

Každoročně 1.června si mlékařská veřejnost připomíná a slaví „Světový den mléka“, který byl poprvé vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Mezinárodní mlékařskou federací (IDF) již před 64 lety.

Mléko a mléčné výrobky patří bezpochyby mezi nejzákladnější potraviny, ve které se skrývají nejcennější nutriční komponenty významné pro naši výživu a zdravý, nebo chcete-li normální život a vývoj. Jsou to zejména cenné mléčné bílkoviny podporující tvorbu a udržování svalové hmoty, mléčný cukr laktóza důležitý pro trávení a napomáhající organismu vstřebávat minerály, ale také lehce stravitelný a chutný mléčný tuk dodávající organismu potřebnou energii. Určitě nelze zapomenout také na 87 % vody v mléce udržující rovnováhu tekutin v organismu, ale zejména je u mléka a mléčných výrobků potřeba zdůraznit přítomnost vitamínů a minerálních látek, a to především vápníku, který má zásadní význam pro utváření silných kostí a zdravých zubů. Mezi vitaminy je potřeba zmínit přinejmenším vitaminy skupiny B, které jsou tolik důležité pro metabolismus a fungování nervového systému.

Jak nejlépe si připomenout tento svátek mlékařů než představením nových mléčných výrobků, které české mlékárny připravily pro své spotřebitele a o které opět rozšířily pestrou, lákavou, a především chutnou paletu mléčných výrobků na pultech a v regálech našich prodejen.

Českomoravský svaz mlékárenský po roční koronavirové přestávce proto zorganizoval v pořadí již 18. ročník celorepublikové soutěže o „Mlékárenské výrobky roku 2021“ a „Novinky roku 2021“. Zájem o soutěž byl tento rok maximální a celkem 19 mlékárenských podniků do soutěže přihlásilo 73 výrobků, mezi kterými bylo 54 novinek.

Absolutním vítězem „Mlékárenského výrobku roku 2021“ se stal „Sýr na pánev klasik“ z jihočeské Madety Polabské mlékárny získaly v soutěži největší počet ocenění.

Hodnocení soutěže proběhlo na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky Vysoké školy chemicko-technologické dne 25. května a soutěžní výrobky hodnotilo celkem 15 nezávislých porotců z Výzkumného ústavu mlékárenského, VŠCHT Praha, Mendlovy univerzity Brno, Jihočeské univerzity, Potravinářské komory České republiky a Českomoravského svazu mlékárenského.

Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také přínos použitého obalu pro životní prostředí.

Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl tentokrát v kategorii jogurtů a v kategorii tvarohových a smetanových krémů. Sýry pak byly rozděleny celkem do 4 soutěžních kategorií, kdy nejpočetnější z nich tvořily pařené sýry.

Pokračujícím trendem výrobců zůstávají zejména reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí požadavky zdravé výživy, např. snížení obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou. Zastoupeny byly i bezlaktózové mléčné výrobky určené spotřebitelům trpícím laktózovou intolerancí a také nové bio mléčné výrobky. Výrobci se často zaměřovali na udržitelnost, kdy bylo patrné používání ekologičtějších typů obalů, například se sníženou uhlíkovou stopou (nižšími emisemi CO2) a také se sníženým podílem plastů či jejich celkově nižší hmotností.

Inovační přínos přihlášených novinek byl tak vysoký, že odborné komise rozhodly udělit ocenění „Novinka roku 2021“ celkem 25 výrobkům. „Novinkou roku“ s nejvyšším počtem získaných bodů se pak stal moderní trendový výrobek „Dip ke grilování – zakysaná smetana s příchutí papriky s jalapeňos“ z Polabských mlékáren.

Veřejné vyhlášení výsledků soutěže se v letošním roce s ohledem na přetrvávající protipandemická opatření ještě neuskuteční, Českomoravský svaz mlékárenský však uspořádá v měsíci červnu tiskovou konferenci, na které novinářské obci sdělí další podrobnosti o letošní soutěži.

Oceněné výrobky obdrží diplomy podepsané ministrem zemědělství.

Kategorie Vítězný výrobek Výrobce
1. Tekuté mléčné výrobky nezakysané Farmářské mléko Moravia Lacto a.s.
2. Zakysané mléčné nápoje Vanilkový drink bez laktózy s kulturou BIFI Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.
3. Jogurty Bio řecký jogurt bílý, 5 % tuku Polabské mlékárny a.s.
4. Zakysané mléčné speciality Dip ke grilování – zakysaná smetana s česnekem a bylinkami Polabské mlékárny a.s.
5. Mléčné dezerty Mléčný dezert DUO čokoláda a višeň Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.
6. Tvarohové a smetanové krémy MÍŠA – tvarohový mls smetanový OLMA a.s.
7. Tvarohové speciality MLSNI.SI – tvarohový mix jahoda Mlékárna Hlinsko a.s.
8. Sýrové speciality Trifolino s lanýžem Brazzale Moravia a.s.
9. Pařené sýry Sýráci – sýrové tyčinky Mlékárna Olešnice a.s.
10. Sýry na gril a pánev Sýr na pánev klasik

Absolutní vítěz (98,3 bodů)

MADETA a.s.
11. Tavené sýry Bambino originál SAVENCIA Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.
12. Másla a mléčné pomazánky Burro Fratelli Brazzale s pažitkou Brazzale Moravia a.s.

 

Zdroj: Českomoravský svaz mlékárenský z.s.

Praha, 10. června 2021