Potravinářská inspekce pravidelně realizuje kontrolní akci zaměřenou na potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2018 opět potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost. Z hlediska zjištění SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních kategorií potravin inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.
V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 207 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA. Všechny hodnocené šarže vyhověly ve všech hodnocených parametrech.
Dále inspektoři v roce 2018 hodnotili 94 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Nevyhověly celkem tři šarže potravin, z toho dvě šarže v parametru jakost a jedna šarže v parametru označování.
Laboratorní rozbor u žádného z odebraných vzorků nepotvrdil porušení bezpečnostních požadavků.
Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny atd.
Inspektoři SZPI pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 16 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených produktů.
Zdroj: SZPI
Praha, 27. ledna 2019