Too Good To Go slaví rok na českém trhu a vydává kuchařku obohacenou o recepty Zachraň jídlo

Too Good To Go, společnost se sociálním dopadem a největší světové tržiště pro hospodaření s přebytky potravin, slaví první rok působení na českém trhu. Aplikaci si za tuto dobu stáhlo přes 130 000 uživatelů, kteří zachraňují zbylé potraviny z více než 480 podniků.

Za uplynulý rok bylo nejvíce Dobrovaků zachráněno ze Zrno Zrnko, Costa Coffee a řetězce Matoka. Ku příležitosti prvního výročí vydává Too Good To Go volně dostupnou Remix kuchařku. Ta obsahuje pestrý výběr receptů pro zpracování přebytků během celého roku a inspiruje lidi ke snížení plýtvání, větší kreativitě v kuchyni a využití každé potraviny na maximum.

Aplikace Too Good To Go je v Česku dostupná od června roku 2024. Od spuštění na českém trhu si ji stáhlo přes 130 000 uživatelů, kteří zachraňují jídlo před vyhozením z více než 480 partnerských podniků po celém Česku, mezi které patří například  Zrno Zrnko, L’osteria, Vilgain, Bombay Express, Dean & David, Lokal Bakers, EMA Espresso Bar, The Miners, PAUL či Costa Coffee. Doposud se jim společně podařilo zachránit více než 140 000 Dobrovaků obsahujících celkově přibližně 140 tun jídla. Během prvního roku bylo nejvíce Dobrovaků zachráněno ze Zrno Zrnko (9 955), Costa Coffee (9 150) a řetězce kaváren Matoka (4 537). Záchranou jednoho Dobrovaku z pekárny týdně za 119 Kč (v původní hodnotě 300 Kč) ušetří uživatel Too Good To Go za rok v přepočtu přibližně 9 412 Kč.

“Většina našich uživatelů jsou ženy ve věku 35-49 let, které žijí v domácnosti o 3 a více osobách. Zajímají se o udržitelnost, dělají každodenní vědomá rozhodnutí a oceňují chytrá řešení. Výrazné zapojení vidíme také u mladších uživatelů, včetně Gen Z, kteří si stále více uvědomují svůj dopad a aktivně se snaží o změnu. Hlavními důvody, proč si všichni z nich vybírají Too Good To Go, jsou poměr cena/výkon a možnost zachránit dobré jídlo před plýtváním. A my jsme hrdí na to, že tento jejich pozitivní vliv můžeme podpořit,” říká Anna Podkowińska-Tretyn, Country Directorka Too Good To Go pro Polsko a Česko.

Remix kuchařka: nový pomocník pro zpracování zbytků v domácnosti

Ročně se na světě vyhodí kolem 40 % veškerého vyprodukovaného jídla, což zapříčiňuje vznik 10 % celosvětových emisí CO₂ (WWF, 2021). A protože každé jídlo, včetně zhnědlého banánu či staršího kousku chleba, se počítá, přichází Too Good To Go s Remix kuchařkou. Jedná se o volný návod na zero waste vaření ze zbytků a experimentování v kuchyni po celý rok. Každý z receptů nabízí možnosti, jak proměnit nejčastěji vyhazované potraviny v lahodná hlavní jídla, svačiny či dezerty, jako je například banánové kari nebo stew připravené z rýže, která zbyla od oběda.

Graficky propracovaná online verze obsahuje více než 80 stran originálních receptů, včetně vegetariánských i veganských variant. Každé roční období je obohaceno také o recept z kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni od iniciativy Zachraň jídlo.

“Každý z nás se někdy potýká s nevyužitými potravinami doma – ať už jde o dvoudenní zbytky, nebo zapomenuté ingredience ve spíži. Jsme rádi, že můžeme do této kuchařky přispět našimi recepty a ukázat tak, jak zero waste vaření může být překvapivě chutné, jednoduché a přínosné pro všechny,” dodává Michaela Číhalíková, ředitelka Zachraň jídlo.

Zero waste vaření je ideální způsob, jak ušetřit peníze, vychutnat si lahodné jídlo a samozřejmě prokázat obrovskou službu planetě. Remix kuchařka je zdarma k dispozici ZDE.

O Too Good To Go

Too Good To Go je společnost se sociálním dopadem, která spojuje uživatele s partnery, aby zachránili neprodané potraviny a zabránili jejich plýtvání. Se 120 miliony registrovaných uživatelů a 180 000 aktivními partnery v 19 zemích provozuje Too Good To Go největší světové tržiště s přebytečnými potravinami.

Od svého spuštění v roce 2016 pomohla společnost Too Good To Go zachránit před plýtváním více než 500 milionů jídel, což odpovídá zabránění vzniku 1,3 milionu tun CO2e. Projekt Drawdown (2020) vyhodnotil snížení plýtvání potravinami jako krok číslo jedna, kterým lze přispět k řešení změny klimatu, a to omezením nárůstu teploty do roku 2100 o pouhé 2˚C.

 

Zdroj: Too Good To Go

Praha, 2. července 2025