
Přesto, že čelí silné konkurenci větších hráčů a mezinárodních korporátů, mají v Praze i menší firmy jedinečné obchodní příležitosti.
Na mapování obchodní sítě, které pro Retail News připravuje společnost GfK-NIQ, bude vždy navazovat i „návštěva“ zajímavých firem na straně výroby a dodatelů.
Autenticita, kreativní myšlení, flexibilita a přidaná hodnota v podobě kvalitních a originálních produktů, to nabízejí menší firmy. Mají mnohdy specifické spektrum zákazníků, musí se umět rychle přizpůsobovat požadavkům trhu, i aktuálním trendům v poptávce. Na území hlavního města Prahy existuje takových podniků celá řada. Jsou schopny poskytovat osobní přístup a budovat pevné vazby se svými zákazníky, což je v dnešní době velkou konkurenční výhodou. Tyto firmy pomáhají vytvářet rozmanitější ekonomické prostředí v daném regionu.
ŘEMESLNÉ PEKÁRNY
Antonínovo pekařství
Rodinné pekařství se specializuje na výrobu čerstvého pečiva a chleba podle tradičních receptů. V nabídce jsou speciality v podobě rozmanitých druhů chleba, baget, rohlíků či dalamánků, koláčů, buchet, bábovek a dalšího sladkého pečiva. Ve svých prodejnách, které jsou vždy spojeny s kavárnou, si u Antonína zakládají na osobním přístupu k zákazníkům, kteří si zde mohou vychutnat také například čerstvě připravované polévky. První pekařství bylo v Praze otevřeno v roce 2014.
Perníková pekárna
Perníková pekárna je malá řemeslná pekárna, zaměřená na tradiční český medový perník a další druhy čerstvého sladkého pečiva. Veškeré produkty jsou připravovány podle vlastních receptur, zakládají si zde na nových nápadech a inovacích a zejména ruční práci. Kromě perníku nabízí malé série dalších druhů sladkého pečiva. V řemeslné dílně se, mimo jiné, pravidelně pořádají kurzy pečení a zdobení perníků.
Kus koláče
Pekárna, která vznikla v době covidu, nabízí ručně vyráběné slané i sladké pečivo. Vyhlášené jsou zejména ovocné koláče, slané i sladké štrúdly, francouzské gallette a quiche, briošky i dorty, připravované na zakázku. V nabídce jsou tradiční dobroty v podobě obložených chlebíčků, slovenských pagáčů nebo dokonce kempink salátu či párků v županu v moderním hávu. Nechybí samozřejmě ani chleba nebo housky (pro jejichž výrobu zde používají mouku mletou postaru na kameni).
Ten štrúdl
Křupavý a bohatě naplněný štrúdl, oblíbená klasika (nejen) české kuchyně, se neomrzí. Malá pekárna Ten štrúdl vyrábí čerstvé a poctivé štrúdly jak ve sladké, tak slané variantě, tradiční i velmi netradiční – od jablečných, hruškových, makových a tvarohových v různých kombinacích s ovocem, třeba borůvkami či švestkami, po štrúdly špenátové, sýrové, s cuketou a cibulí, zelné nebo dýňové. Kromě toho jsou k mání také buchty, moravské koláče nebo vdolky s povidly.
Pekařství Buchta
V malé pekárně na okraji hlavního města najdou zákazníci čerstvé pečivo podle starých tradičních i současných receptur a z pečlivě vybraných surovin od lokálních dodavatelů. Motto majitelů pekárny zní: Chceme vytvářet produkty, které vyvolají vzpomínky na dobroty, které nám připravovaly naše babičky. V nabídce nechybí kváskový chléb, sádlové houstičky či třeba italské ciabatty. Poctivé Honzovy buchty, kynuté koláče, bábovky nebo nadýchané Hraběnčiny řezy si kupující mohou vychutnat přímo na místě, v prodejně lze posedět se šálkem kávy nebo sklenkou italského vína.
ZDRAVÉ DOBROTY, KTERÉ CHUTNAJÍ
Raw Planet
Firma nabízí rozmanité spektrum raw dezertů a dortů, které jsou bez lepku, laktózy a přidaného cukru. Jsou vhodné pro děti, sportovce, vegany a pro každého, kdo hledá zdravou a chutnou alternativu k dortům z mouky, šlehačky a cukru. Díky jedinečnému způsobu přípravy je ve všech výrobcích zachován vysoký podíl vitaminů, živin a vlákniny. Jsou vyrobené bez konzervantů, barviv a jakýchkoli přídatných látek. Na výběr jsou dorty a zákusky ovocné, čokoládové, ořechové, mrkvové nebo třeba sezamové (chalva).
Celozrnná a bezlepková pekárna Dvorník
Kvasové chleby, pečivo a koláče z celozrnné mouky v bio kvalitě z malých českých ekofarem, slané i sladké varianty pečiva low carb a bez lepku… a to vše ručně, bez přidávání umělých přísad, taková je nabídka celozrnné a bezlepkové pekárny Dvorník. Pečivo je připravováno bez bílého rafinovaného cukru, slazeno alternativně (stévií, rýžovým sirupem nebo třeba jablečnou šťávou), některé výrobky jsou „dia,“ veškerý sortiment je vyráběn tradičním řemeslným způsobem, přičemž tu upřednostňují různorodé staré druhy obilnin – žito, špaldu, pohanku, jáhly nebo geneticky nemodifikovanou kukuřici i oves.
Pekárna vznikla v roce 1995 jako jeden z průkopníků pečení z celozrnných druhů mouky v bio kvalitě. Nejnovějším trendem je sladké pečivo zcela bez cukru a bez obilí s přírodními alternativami slazení a nahrazením obilí ořechovými moukami. Z malého rodinného podniku se povedlo vybudovat pekárnu, která pravidelně zaváží pečivem asi 80 pražských i mimopražských obchodů se zdravou výživou.
Lifefood
Firmu Lifefood založila před 17 lety parta lidí, kteří milují dobré jídlo a vyznávají zodpovědný přístup k planetě a životnímu prostředí. Původně se zaměřovali na výrobu raw tyčinek na datlovém základu, dnes je portfolio mnohem širší. Produkty se vyznačují tím, že obsahují výhradně ingredience čistě rostlinného původu s bio certifikací, přičemž dodavatelé jsou velmi pečlivě vybíráni. Datlové, ovesné a slané tyčinky, stejně jako ostatní rostlinné snacky a krekry, sušené ovoce, semínka či rostlinné proteiny, jsou přirozeně bezlepkové a bez obsahu laktózy.
CUKRÁŘSTVÍ A ČOKOLÁDOVNY
Cukrárna Buchalovi
Začátky malé rodinné cukrárny, kde se o každodenní fungování a veškerou výrobu starají dvě generace rodiny Buchalových, spadají do roku 1990. Výroba se pozvolna zdokonalovala a rozšiřovala, od domácí výroby dekorací a glazur na dorty přes přípravu modelovaných ozdob z vlastnoručně vyrobeného marcipánu a mléčné hmoty. Klasická cukrárna se vším, co k tomu patří, byla otevřena v roce 2013 a dodnes si tu přijdou na své všichni milovníci dortů, poctivých dezertů a zákusků všeho druhu. Majitelé bedlivě dbají na to, aby byly připravovány z těch nejlepších surovin.
Pražská čokoláda Steiner & Kovarik
Rodinný podnik Pražská čokoláda Steiner&Kovarik nabízí na trhu luxusní bean-to-bar čokolády nejvyšší kvality již téměř dvacet let. Část produkce si zvládají vyrábět sami a část pokrývají nákupem bean-to-bar čokolády od prověřeného zahraničního výrobce. Do portfolia patří tabulkové čokolády, draže i pralinky, v poslední době roste poptávka po funkčních čokoládách s antioxidanty, kolagenem nebo s medicinálními houbami. V současné době má firma v Praze sedm obchodů, její produkty jsou ale k dostání také v Německu, USA, Japonsku nebo Ománu.
Medovník Original
Příběh populárního Medovníku se začal psát před více než 28 lety. Za tu dobu se malá rodinná firma rozrostla tak, že dnes dokáže vyrobit přes 200 tisíc kusů těchto dortů každý měsíc. Od roku 1996 se medovníky podle tradiční staroslovanské receptury vyráběly s maximálním podílem ruční práce, stroje byly využívány jen pro přípravu těsta a krémů. Za posledních deset let se však prodeje více než zčtyřnásobily, a tak byli ve firmě nuceni výrobní proces zautomatizovat. Tajemství legendárního dortu, který je aktuálně k dostání již v pěti různých variantách, spočívá v pěti medových plátech, které jsou promazány dvěma druhy krémů, a to vše je obalené v medovníkové drobence s posypkou z vlašských ořechů.
Perníčkovi
Perníčkovi, to je sympatický obchůdek v pražské Libuši a k tomu originální a útulná kavárna Staré časy v Písnici. Jak již samotný název firmy napovídá, základem podnikání je výroba medového perníku. Kromě perníků zde zákazníci najdou rovněž další dobroty, jako jsou různé druhy koláčů, buchet a závinů, pořídit si mohou i hotové perníkové těsto, obchod i kavárna podávají sladké i slané snídaně a výběrovou kávu. Pokud jde o samotný perník, k dostání jsou perníky zdobené i nezdobené, promazávané povidly, nugátem nebo ovocnou marmeládou, perníčky s marcipánem, mákem či mandlemi, citronovou a rumovou polevou nebo třeba sušeným ovocem…
Napsat komentář