Děkujeme obchodním řetězcům: Snídaně na paletách jako poděkování za pomoc při povodních

62 milionu korun, 947 tun materiální pomoci, 41 kamionů plně naložených materiální pomocí: to je celkový výsledek pomoci, kterou obchodníci poskytli během nedávných ničivých povodní. K této obrovské míře podpory se připojili i jejich zákazníci a zaměstnanci, kteří neúnavně přispívali finančními dary a materiální pomocí.

9. října proběhla v Logistickém centru v Dubči symbolická „Snídaně na paletách“, kterou uspořádala Česká federace potravinových bank jako poděkování dárcům za jejich neocenitelnou pomoc během nedávných ničivých povodní. Obchodní řetězce nejenže od prvního okamžiku přispívaly potravinami, ale zapojily se také poskytováním hygienických produktů, drogerie, textilu a dalších nezbytností pro postižené oblasti. Tato akce zdůraznila význam dobře nastaveného systému darování u potravin a nutnost stejným způsobem nastavit i darování nepotravinářského zboží jak pro krizové situace, tak i pro dlouhodobou podporu sociálního systému.

Účastníkům snídaně bylo velkou ctí, že se k nim připojila také první dáma České republiky, paní Eva Pavlová, která osobně poděkovala dobrovolníkům, zástupcům firem a všem, kteří se zapojili do pomoci zasaženým oblastem. Díky obrovské solidaritě lidí a štědrým darům od obchodních řetězců byla organizována rychlá a efektivní pomoc, která výrazně přispěla k udržení alespoň základního fungování postižených regionů.

Rádi bychom poděkovali České federaci potravinových bank za organizaci této události a za jejich neúnavnou práci v těžkých chvílích. Jako Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR jsme velmi hrdí, že jsme mohli být součástí tohoto poděkování našim členům, kteří odvedli skvělou práci. Díky jejich nasazení a naší koordinaci se podařilo od prvního dne zásobovat potravinové banky i zasahující složky záchranného systému všemi potřebnými produkty. Stejně tak bychom chtěli vyzdvihnout naši spolupráci s potravinovými i non-food řetězci, která zajistila rychlou a efektivní pomoc postiženým oblastem,“ uvedl prezident SOCR ČR Tomáš Prouza.

Obchodníci zajistili nejen dodávky potravin a hygienických potřeb pro obyvatele postižených oblastí a co nejrychlejší obnovu běžného provozu, ale od prvních dnů také zásobovali zasahující jednotky Integrovaného záchranného systému. Důležitým příspěvkem obchodních řetězců byla také pomoc vlastním zaměstnancům, kteří čelili následkům povodní, ať už šlo o finanční podporu, placené volno navíc nebo sbírky mezi kolegy. Díky neochvějné solidaritě všech obchodů a jejich zaměstnanců, rychlé reakci a odhodlání se podařilo zmírnit dopady katastrofy a rychle začít obnovovat život v postižených regionech. Bez obětavé práce zaměstnanců obchodů by byla pomoc mnohem složitější a méně efektivní.

Setkání bylo symbolickým vyjádřením hlubokého poděkování zapojeným obchodním řetězcům, jejich zaměstnancům a krizovým týmům, kteří se během nedávných povodní nesmírně angažovali v pomoci zasaženým oblastem. Jejich neúnavná práce, odhodlání a solidarita, kterou prokázali, byly zásadní pro rychlé a efektivní poskytování pomoci. V těžkých chvílích se postavili na stranu těch, kteří to nejvíce potřebovali, a ukázali, že společně dokáží překonat i ty největší problémy. Moc si vážíme skvělé spolupráce s potravinovými bankami i všemi složkami IZS a jsem moc rád, že jsme mohli v těžké situaci pomáhat,“ doplňuje setkání prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 12. října 2024