Světový den standardů 2024

Společně s globálními standardizačními organizacemi ISO, IEC a ITU slavíme Světový den standardů. Jak vznikl? Dne 14. října 1946 se v Londýně sešli delegáti z 25 zemí a rozhodli se založit mezinárodní organizaci pro rozvoj standardizace. O rok později vznikla ISO (International Organization for Standardization), v roce 1970 se slavil první Světový den standardů.

Přední světové standardizační organizace ISO, IEC (International Electrotechnical Commission) a ITU (International Telecommunication Union) k dnešnímu výročí vydaly společnou deklaraci o úloze standardizace jako nezbytné podmínky ke splnění 17 cílů udržitelného rozvoje OSN, kam patří např. vymýcení chudoby, hladu, zajištění pitné vody a sanitace všem lidem či odpovědná produkce a spotřeba.

Standardizace motorem vývoje

Mezinárodní standardy přinášejí technologické, ekonomické a společenské výhody. Pomáhají harmonizovat specifikace produktů a služeb, zefektivňují průmyslovou výrobu a odbourávají překážky v mezinárodním obchodu. Shoda s mezinárodními normami napomáhá ujistit spotřebitele, že jimi konzumované produkty a služby jsou bezpečné, kvalitní a šetrné k životnímu prostředí. Kromě toho mohou standardy pomoci k rychlejšímu technologickému a potažmo i společenskému vývoji zaostalejších regionů světa.

V roce 2015 všechny státy OSN jednohlasně přijaly tzv. Agendu 2030 pro udržitelný rozvoj a prosperitu. Jádrem strategie je 17 cílů udržitelného rozvoje, které představují výzvu k aktivnosti ze strany všech zemí v globálním partnerství. Cíle jsou postaveny na přesvědčení, že vymýcení chudoby a zajištění všech základních fyzických a psychických potřeb lidí závisí na strategiích, které se zabývají řadou problémů. Zejména zlepšením zdravotní péče a dostupnosti vzdělání, snížením nerovnosti a urychlením hospodářského růstu. Zároveň zohledňují naléhavost řešení změny klimatu.

Jak standardy pomohou dosáhnout vize lepšího světa?

Reálné splnění cílů udržitelného rozvoje bude vyžadovat spolupráci mnoha veřejných a soukromých subjektů za využití všech dostupných nástrojů k šíření osvědčených postupů, včetně mezinárodních standardů a posuzování shody. Celý systém standardů je postaven na spolupráci. Na základě vzájemné spolupráce pak vznikají reálná řešení, která pomáhají přímo čelit výzvám udržitelnosti.

Některé z výzev lze vyřešit pomocí nových technologií, jako je umělá inteligence. Jiné přizpůsobením činností, kterými se lidé zabývali po staletí, jako zemědělství. Standardy pomáhají v obou případech tím, že optimalizují a přizpůsobují stávající procesy a nastavují rámce a pravidla pro fungování procesů nových. Standardizace podporuje komunikační technologie. Zkracuje vzdálenosti, propojuje, a umožňuje přístup ke znalostem, vzdělání a trhům. Standardy tak fungují jako akcelerátory při vývoji a implementaci inovovaných řešení.

Věříme v sílu standardů

Vytváření infrastruktury, která pomáhá zlepšovat životní podmínky lidí a co nejlépe využívat zdroje, nelze stavět na improvizaci. Vyžaduje osvědčené přístupy schválené odborníky a – standardy. Ty vytvářejí vhodné prostředí pro inovace a zavádění změn.

K dosažení cílů udržitelného rozvoje je nezbytná globální spolupráce, která je bez funkčního systému standardů nemyslitelná. Proto se přední standardizační organizace IEC, ISO a ITU připojily k iniciativě OSN, aby podpořily realizaci vytyčených sedmnácti cílů udržitelného rozvoje. Toto společné úsilí se rozhodly spojit se symbolickým Dnem světových standardů, který připadá na dnešek, a tím mu rovněž dodat publicitu. A GS1 jako poskytovatel nejrozšířenějšího identifikačního a komunikačního standardu v maloobchodě se k připomenutí toho významného dne připojuje – věrna svému krédu „Věříme v sílu standardů, umožňujeme organizacím růst efektivně, udržitelně a bezpečně – a tím pomáháme transformovat způsob, jakým pracujeme a žijeme.“

 

Zdroj: GS1 Czech Republic

Praha, 14. října 2024