Proč zvolit chlazení od Daikinu?

Daikin jako jedna z mála společností na světě pokrývá kompletně celý chladírenský řetězec – od průmyslového chlazení (výroba a následné uložení hotových výrobků v chladírnách či mrazírnách) přes transportní chlazení (přeprava zboží při kontrolované teplotě) až po komerční chlazení ve skladech a obchodech (chladicí jednotky pro chladicí boxy, mrazicí vany a jiný chladicí nábytek).

Úspora energií

„Naše technologie zpětného získávání tepla a kompresorů s invertorem podstatně snižují náklady na energie. Chladicí a mrazicí jednotky Daikin jsou považovány za nejlepší řešení ve své třídě a jsou až o 50 % energeticky účinnější než jiné jednotky. Tato vysoká energetická účinnost přináší rychlou návratnost investice. Zhruba kolem 5 let,“ upozorňuje Tomáš Macalík, expert na chladírenství ze společnosti Daikin.

Přírodní chladiva s nízkým GWP

„Stále častěji se v praxi setkáváme s tím, že zákazníci už chtějí chladicí jednotky s přírodními chladivy (CO2 nebo propan), která mají ve srovnání s F-plyny výrazně nižší potenciál globálního oteplování (GWP). Ačkoliv zákaz prodeje nových zařízení s F-plyny nás teprve čeká, Daikin už má nyní v nabídce a instaluje chladicí jednotky s přírodními chladivy,“ zmiňuje jednu z výzev evropského chladírenského trhu Michal Maurer, Daikin specialista na prodej chladírenských zařízení v potravinářství.

Jedním z těchto produktů je unikátní Conveni Pack na CO2, který dokáže nejen chladit pulty a vitríny v obchodech s potravinami, ale třeba také zdarma vytápět prostory prodejny nebo zázemí obchodu odpadním teplem. V zimě, kdy potřeba chlazení významně klesá a odpadního tepla by tedy bylo málo, se Conveni Pack dokáže přepnout do režimu tepelného čerpadla a zbývající potřebné teplo k vytápění si sám vyrobí. Conveni Pack (propojený s vnitřními klimatizačními jednotkami) dokáže dokonce v létě klimatizovat. Jde tedy o multifunkční zařízení, které šetří prostor (jedna velmi kompaktní venkovní jednotka) i peníze. „Pokud je budova velká a má větší potřebu vytápění, dá se Conveni Pack doplnit třeba VRV systémem (tepelným čerpadlem). Pokud je naopak větší potřeba chlazení a mrazení, doplní se kondenzačními jednotkami ZEAS,“ doplňuje Tomáš Macalík.

Všechna chladiva pro Daikin vyvíjí a vyrábí byznysová jednotka Daikin Chemicals. V minulosti zpřístupnila své patenty na chladivo R-32 (které je snadno recyklovatelné, má nízké GWP a vysokou účinnost) celému trhu, aby tak pomohla snížení emisí v celém odvětví HVAC-R.

Silná značka s kvalitní sítí servisních partnerů

Daikin je v oboru dobře známá a zavedená značka. Navíc se jí v posledních letech podařilo několik významných akvizic:

  • AHT (Vyrábí mj. mrazicí vany s pouhými 150 g propanu. V tomto segmentu společnosti AHT patří 60 % celosvětového trhu.),
  • Zanotti (zejména výroba chladicích či mrazicích monobloků pro menší komerční aplikace),
  • Hubbard (jeden z předních britských designérů, výrobců a dodavatelů komerčních chladicích zařízení s vynikající globální reputací pro své inovace a design)
  • Tewis (Vyvíjí a vyrábí chladicí systémy s přírodním chladivem.)

Snížení hlučnosti

Chladírenské jednotky Daikin mají obecně nižší hlučnost, než je u podobných zařízení obvyklé, jsou však situace, kdy je stejně potřeba hlučnost ještě dál snížit – např. když jsou hned nad obchodem s potravinami ve stejném domě také byty. Pro tyto případy Daikin vyvinul speciální akustické kryty na míru, které omezí hlučnost na minimum, a přitom neomezí fungování tepelných výměníků.

100 let společnosti Daikin

Příběh společnosti Daikin vždy utvářely převratné myšlenky, technologické inovace a tým spolehlivých zaměstnanců. Všechno začalo v roce 1924, kdy mladý japonský inženýr Akira Yamada společně s 15členným týmem založil v Ósace podnik na výrobu leteckých chladičů. Dnes, o 100 let později, dodává skupina Daikin Industries Ltd. na světové trhy produkty pro vytápění, klimatizaci, vzduchotechniku, čištění vzduchu a chladírenství. Více než 98 000 zaměstnanců ve 175 zemích neustále vyvíjí špičkové technologie pro nízkouhlíkové vytápění a chlazení i pro náš maximální komfort. Ve fiskálním roce 2023 (1. dubna 2023–31. března 2024) dosáhl celosvětový obrat skupiny Daikin 28 miliard eur.

O společnosti Daikin Airconditioning Central Europe – Czech Republic spol. s r.o.

V České republice společnost Daikin vyrábí a prostřednictvím svých obchodních partnerů dodává tepelná čerpadla, zásobníky teplé vody, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, fan-coil jednotky, chladicí jednotky – a to jak pro bytové domy, tak pro komerční sféru i pro průmyslové aplikace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.