SOCR ČR: Kosmeticky upravená vyhláška o hlášení dovozu potravin bude i nadále omezovat konkurenci, uměle udržovat vysoké ceny, zatěžovat podnikatelské prostředí v ČR a porušovat pravidla EU

1. září 2024 – vstupuje v platnost kosmeticky upravená vyhláška č. 235/2024 Sb., kvůli které vede Evropská komise s Českou republikou řízení o porušení evropského práva. Drobounké úpravy měly za cíl odvrátit tvrdý postih Česka za to, že omezuje konkurenci mezi dodavateli potravin. Pro občany této země je udržování protiprávního stavu špatnou zprávou – ceny budou kvůli vládou omezené konkurenci zbytečně vysoké a Česku hrozí i kvůli nečinnosti ministra pro legislativu Šalomouna vysoké pokuty.

Vyhláška požaduje po dovozcích mnoha potravin, aby 24 hodin před dovozem kontrolním orgánům hlásily, kolik a jaké potraviny dovezou. „Vyhláška kdysi vznikla ve snaze chránit nekonkurenceschopné české potravináře před zahraniční konkurencí. A jako každé omezování konkurence má zásadní dopad na české spotřebitele – kvůli byrokratické zátěži platí za potraviny více, než by museli,“ vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Evropská komise vede kvůli této vyhlášce, sepsané v rozporu s volným pohybem zboží v rámci jednotného evropského trhu, už od ledna 2019 řízení o porušení evropského práva. Komise vždy odmítla argumentaci české vlády a opakovaně žádala, aby byla tato vyhláška jako nezákonná zrušena. „Naposledy tento požadavek vznesla počátkem letošního roku komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides vůči ministru zemědělství Výbornému. Jeho úředníci ale dále dělají všechno pro to, aby čeští potravináři nebyli vystaveni tlaku konkurence z jiných evropských zemí a poškozují tak občany této země,“ připomíná Tomáš Prouza.

Velmi důrazně se vůči návrhu vyhlášky v připomínkovém řízení vymezila i Hospodářská komora ČR a upozornila na to, že pro Česko jako exportní ekonomiku je důležité, aby byl evropský trh maximálně otevřený. I přesto ale přistoupilo ministerstvo zemědělství (MZe) jen ke kosmetickým úpravám, které ve skutečnosti nijak neřeší protiprávnost celé vyhlášky, nemluvě o tom, že vyhláška i nadále zbytečně zatěžuje podnikatele administrativními požadavky.

„Je sice možné chápat snahu úředníků ministerstva zemědělství o ochranu českých potravinářských společností, avšak zůstává zcela nepochopitelné, že takovýto postup, který je v rozporu s evropským právem, byl bez problémů posvěcen i ministrem pro legislativu. Ten by přitom měl především usilovat o zajištění toho, aby Česká republika byla právním státem a její právní řád byl v souladu s evropskou legislativou,“ dodává Tomáš Prouza.

Ministerstvo zemědělství sice v novele odstranilo několik irelevantních položek jako třeba banány a pomeranče z povinného hlášení, ale zachovalo zhruba 95 % požadovaných hlášení včetně povinnosti hlásit na hranicích objemy dovážených brambor, jablek a téměř kompletního sortimentu potravin živočišného původu s výjimkou ryb a mořských plodů I to jasně ukazuje, že jde jen o kosmetické zmírnění pravidel, které má ministerstvu argumenty před Evropskou komisí.

„Je zřejmé, že se jedná pouze o formální ústupek, zatímco podstata problému – neoprávněné omezování dovozů a poškozování českých zákazníků – nadále přetrvává,“ doplňuje prezident SOCR ČR Tomáš Prouza.

Povinné 24hodinové předběžné oznámení dovozu potravin představuje zbytečné zdržení, které omezuje možnost operativně dopravovat ultra čerstvé potraviny do ČR. Zdržení způsobuje problémy obchodům, které nemohou průběžně doplňovat zásoby, a nutí dodavatele čekat dlouhé hodiny s čerstvými potravinami na hranicích, což vede ke zhoršení jejich kvality a ke zvyšování uhlíkové stopy kvůli neustále běžícímu chladicímu systému nákladních vozidel.

Povinnost podávat hlášení 24 hodin předem se netýká jen obchodů, ale i potravinářských podniků, které musí dovážet suroviny kvůli jejich nedostatku na českém trhu. Zrušení nebo alespoň výrazné omezení nadbytečné vyhlášky proto v připomínkovém řízení požadovala i Potravinářská komora ČR, ministerstvo zemědělství bohužel ignorovalo i tento požadavek.

I přes opakované výzvy k nápravě Česká republika dosud nepřijala žádná opatření k odstranění těchto porušení.

„Je neakceptovatelné, aby státní aparát cíleně zasahoval do tržních mechanismů, které by měly být založeny na spravedlivé konkurenci a rovnosti příležitostí, kdy takové zásahy budou mít dopad na české zákazníky, protože narušují přirozený vývoj cen a kvality služeb na trhu,“ uzavírá Tomáš Prouza.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 1. září 2024