FM Logistic Group stvrzuje své strategické cíle a pokračuje na cestě k dosažení udržitelné provozní excelence

FM Logistic, jedna z předních firem v oblasti logistiky a dopravy, zveřejnila výsledky hospodaření za finanční rok 2023/24, který skončil k 31. 5. 2024. Všechny auditované výsledky jsou k dispozici ve výroční zprávě.

Na konci fiskálního roku oznámila tato nezávislá rodinná mezinárodní skupina tržby ve výši 1,729 miliardy eur, což představuje zvýšení o 11 % (při konstantních směnných kurzech a rozsahu konsolidace) oproti loňskému roku. Tyto výsledky potvrzují správnost strategického zacílení skupiny na provozní efektivitu a udržitelnost, což je v souladu s cestovní mapou skupiny nazvanou Powering 2030. Dosažená čísla jsou výsledkem spojení pevného a štíhlého modelu vedení společnosti, důsledného finančního řízení a práce týmů, díky čemuž je společnost schopná adaptovat se na tržní výzvy se svými 28 tisíci zaměstnanci.

FM Logistic funguje dle strategické cestovní mapy, nabízí vysoký standard služeb a dosahuje vysoké spokojenosti zákazníků

FM Logistic dosáhla za finanční rok 2023/24 velice dobrých výsledků, a to hlavně v posledním čtvrtletí vyznačujícím se stabilním růstem, který předčil očekávání. Společnost podala dynamický výkon; zisk před zdaněním a úroky EBIT činil 50,8 milionu eur a likvidita dosáhla 183 milionů eur. Úspěch má své kořeny v důsledně provedené zásadní proměně organizace v reakci na měnící se očekávání v rámci odvětví a nové požadavky na podnikání.

Ukazuje se, že cestovní mapa zveřejněná v roce 2023, jejímiž hlavními cíli jsou provozní excelence transformace služeb a rozšíření do nových teritorií, je již dnes úspěšná, což dokládá významné zlepšení míry loajality zákazníků (NPS), která vzrostla z 26 na 53. To je také kladný signál dovnitř společnosti, kde spokojenost zaměstnanců dosáhla 90 % (výzkum Pulse 2024).

„Přestože současná geopolitická situace vyžaduje, abychom byli extrémně obezřetní ohledně ekonomické budoucnosti, můžeme být i tak hrdí na úspěšně ukončené projekty. FM Logistic uhájila svoji pozici klíčového hráče v odvětví, a to díky důvěře klientů a každodenní tvrdé práci našich týmů, na níž stojí úspěch naší firmy. Rozvahové výsledky jsou kladným signálem pro budoucí rozvoj skupiny,“ zdůrazňuje generální ředitel FM Logistic Jean-Christophe Machet.

Slibné výsledky ve střední Evropě

Růst obchodních aktivit FM Logistic ve střední Evropě byl v uplynulém finančním roce zajištěn především díky e-commerce operacím pro nové i stávající zákazníky a rozvoji sběrné sítě. Realizoval se také další krok směrem k automatizaci skladů. Pro jednoho ze zákazníků byla implementována technologie AutoStore v logistickém areálu v Lovosicích v České republice. Jedná se o automatizovaný systém pro skladování a vychystávání drobného zboží, který podporuje vyřizování objednávek elektronického obchodu. V rámci plnění cílů strategického plánu „Powering 2030“ byly zintenzivněny aktivity v oblasti udržitelného rozvoje. FM Logistic CE spolu se svými obchodními partnery začala testovat realizaci přepravy pomocí elektromobilů.

FM Logistic urychluje realizaci závazků v oblasti udržitelnosti, která je zásadním předpokladem pro výkon skupiny

FM Logistic věří, že logistika představuje spojnici mezi průmyslem a zákazníkem a v rámci strategie Powering 2030 od roku 2021 zintenzivňuje iniciativy zaměřené na energetické úspory. V současné době jsou všechna rozhodnutí přijímána s ohledem na budování multikanálových a udržitelných dodavatelských řetězců, s důrazem na spokojenost zaměstnanců a s cílem zodpovědné spotřeby. FM Logistic v letošním roce vydala novou strategii udržitelného rozvoje, která stojí na třech pilířích – pracujeme pro naše zaměstnance, pracujeme pro naši planetu a pracujeme s našimi partnery. V roce 2024 se FM Logistic podařilo snížit emise ve firemních skladech na polovinu oproti době před pěti lety a dosáhnout 90% spokojenosti zaměstnanců.

„Jednoduchá řešení neexistují – vždy se jedná o kombinaci akce a osvědčené praxe, které jsou realizovány napříč daným sektorem a které nám umožní dosáhnout cílů udržitelnosti. V naší společnosti věříme, že pomalá logistika přináší požadovanou ekonomickou dynamiku, a to jak pro naše zákazníky, tak pro naše zaměstnance,“ zdůrazňuje Jean-Christophe Machet.

Ve světle skvělých výkonů za rok 2023/24 je výhled na následující rok velice optimistický. Skupina bude i nadále plnit svůj závazek budovat udržitelný multikanálový dodavatelský řetězec. Cílem je dosáhnout do roku 2030 průměrného ročního růstu prodejů ve výši 10 %.

 

Zdroj: Havas PR Prague

Praha, 15. srpna 2024