Na efektivní tisk etiket se do Prahy jezdí dívat stovky zákazníků Konica Minolta z celé Evropy

Konica Minolta se úspěšně etablovala na tuzemském trhu s digitálně tištěnými etiketami. Česká republika aktuálně v počtu prodaných strojů předčí i některé evropské země se srovnatelným počtem obyvatel. I proto v Praze od loňského léta funguje nejmodernější evropské prezentační centrum se zaměřením na tisk a zušlechťování etiket (European Label Engagement Center – ELEC).

Na živou ukázku celého výrobního procesu etiket přilákalo již stovky zákazníků z celé Evropy. Vidět mohou vše od tisku na technologiích Konica Minolta, konkrétně AL400 a AL230, přes zušlechtění lakem a studenou ražbou na úplné novince MGI JV3D WEB 400 až po výsek na semirotačním stroji GM DC 330MINI.

„Toto specializované tiskové centrum vzniklo v reakci na změny trendů v oblasti tisku etiket. Více než 50 % tiskáren etiket je v současnosti vybaveno digitálními tiskovými stroji a zájem o ně se stále zvyšuje. Současně s tím roste i globální trh s digitálně tištěnými etiketami, konkrétně o 6 % ročně. Za tímto vývojem stojí především neustálé posilování oblasti e-commerce a také vznik velkého množství lokálních producentů, jako jsou pivovary či vinařství, kteří se čím dál více zaměřují i na vizuální stránku svých produktů,“ řekl Pavel Štěpán, obchodní ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech, s tím, že se rovněž potvrzuje i dlouhodobý trend v polygrafii, kdy se velké objemy tisku rozpadají na více menších, například personalizovaných zakázek.

Digitální tiskové stroje Konica Minolta nabízejí tisk etiket do několika minut od obdržení tiskových dat. Konkrétně u modelů AccurioLabel 230 a AccurioLabel 400 odpadá zdlouhavá předtisková příprava, která je nezbytná u konvenčních technologií, stejně jako i u některých digitálních zařízení. AL400 je zároveň první stroj Konica Minolta, jenž může používat i bílý toner. Zákazníkům tak umožňuje bílý potisk s vysokou kryvostí.

„Jen v počtu instalací modelu AL230 se Česká republika vyrovná trhům, jako je Rakousko, Portugalsko, Řecko či Švédsko. Další růst prodejů pak očekáváme v souvislosti s modelem AL400, který jsme uvedli na český trh v loňském roce. Celkový vysoký zájem o naše stroje a tisk zušlechtěných etiket dokládá i množství prohlídek našeho showroomu ELEC v Praze, kam zavítalo již několik stovek zájemců a termíny prohlídek jsou rezervovány na měsíce dopředu,“ informoval P. Štěpán.

V pražském centru ELEC Konica Minolta shromáždila na jednom místě ty aktuálně nejlepší dostupné technologie pro roll-to-roll digitální tisk etiket, následné zušlechťování a finální výsek. Centrum o rozloze 350 metrů čtverečních se zaměřuje na ukázky vysoké kvality tisku, zušlechťování demo vzorků a prezentaci nových technologií Konica Minolta.

 

Zdroj: DDeM, s.r.o.

Praha, 25. června 2024