Česká SCF kupuje za více než 7 miliard korun portfolio nákupních center v Polsku

Česká investiční skupina Star Capital Finance (SCF) koupila tento týden portfolio šesti polských obchodních center od globální investiční skupiny Cromwell Property Group. Hodnota transakce je přes 7 miliard Kč. Jedná se o jednu z největších nemovitostních transakcí ve střední Evropě za posledních několik let. SCF tímto krokem vstupuje do třetí země a posiluje svou pozici na středoevropském retailovém trhu, kde již vlastní a provozuje obchodní centra v České republice a na Slovensku.

„Koupili jsme opravdu kvalitní portfolio obchodních center, která navíc mají příležitost k dalšímu rozvoji. Jsou rozmístěna po celém Polsku, mají takřka plnou obsazenost a dlouhodobé nájemní smlouvy se solventními nájemci, které zaručují spolehlivé příjmy,“ říká Josef Malíř, generální ředitel a majitel SCF. „Vstup na polský trh je pro nás milníkem a obrovskou výzvou, kterou hodláme naplno využít. Poděkování patří všem partnerům, kteří nám jednu z největších realitních transakcí svého druhu pomohli uskutečnit.“

„Podařilo se nám zvýšit výkonnost a naplnit aktuální požadavky na udržitelnost každého z obchodních center. Prodejem celého portfolia se završuje náš obchodní plán pro tyto nemovitosti,“ říká Andrew Creighton, vedoucí oddělení správy investic pro Evropu v Cromwell Property Group. „Těšíme se, že budeme pokračovat v realizaci našich ambiciózních investičních strategií po celé Evropě. Chceme se nadále soustředit na strategicky umístěná, vysoce kvalitní aktiva s vynikajícími parametry ESG.“

Zakoupené portfolio zahrnuje celkem šest nákupních center s celkovou pronajímatelnou plochou 219 tisíc metrů čtverečních v zavedených maloobchodních lokalitách ve Varšavě, Bydhošti, Lodži, Štětíně, Toruni a Vratislavi. Kotevním nájemcem center je potravinářský řetězec Auchan, mezi další klíčové nájemce portfolia patří například hypermarket Bi1, módní značky LPP Group, Inditex Group, CCC Group, drogerie Rossmann, obchody s elektronikou RTV Euro AGD, kina Cinema City a řada dalších nájemců.

Nemovitostními poradci skupiny SCF při transakci byly společnosti Savills, Sierra Balmain a Cushman & Wakefield, právní stránku zajišťovaly kanceláře Dentons a BDO Legal, finanční poradenství ASB Poland, technické poradenství GLEEDS a ocenění zajistilo CBRE. Bankovní financování poskytly Aareal Bank a J&T Banka, kterým radily právní kanceláře DLA Piper, resp. Clifford Chance.

 

Zdroj: Savills CZ s.r.o.

Praha, 18. května 2024