Poslední fáze EET se v rámci úlev pro podnikatele během epidemie koronaviru odložila, novela DPH, která má platit od 1. května, nikoliv. Finanční správa sice na konci března upozornila na svých stránkách, že se toto odložení netýká sazbové novely, ale někteří z podnikatelů o tom nemusí mít tušení, zvláště ti menší.
„Menším subjektům by informace, že se posouvá jen účinnost EET nikoli účinnost sazbové novely, mohla v současné záplavě zpráv souvisejících s Covid-19 uniknout. Veřejnost chápala posuny v sazbách DPH a náběh posledních fázích EET jako jeden balíček – vždy to tak bylo prezentováno,“ říká Petr Linx, manažer daňového oddělení společnosti BDO a specialista na DPH.
Nejkomplikovanější část novely se týká podle odborníka obecně stravovacích služeb. Pro podnikatele může být složité rozpoznat, zda mají uplatnit první sníženou sazbu DPH, tedy 15 %, nebo druhou sníženou sazbu 10 %.
„Pozor si budou muset dávat zejména prodejci ve stáncích, bufetech či fastfoodech. Pokud bude tento prodejce prodávat jídla, která bude možné zkonzumovat na místě, ale bez poskytování souvisejících doplňkových služeb, pak se jedná o dodání zboží v 15% sazbě DPH. To samé platí u podávání nealkoholických nápojů,“ popisuje Petr Linx z BDO.
Podnikatele může lákat obcházení zákona
Za doplňkové služby lze považovat například obsluhu, poskytnutí vyhrazeného místa pro konzumaci jídla či poskytnutí toalet a umyvatelného nádobí. Aby stravovací služba spadala do 10% sazby, tak by měla splňovat alespoň dva tyto „doplňky“. Někteří podnikatelé mohou mít snahu dostat se cíleně do této skupiny a snížit si tak daně. To ale nemusí být zákonné.
„Rád bych upozornil, aby nedocházelo ke zneužití práva či obcházení zákona. Na farmářských trzích, festivalech či kočovných poutích bych nedoporučoval doplňkové služby uměle vytvářet, nicméně u celoročních stánků si umím vytvoření zázemí s doplňkovými službami představit,“ doplňuje Petr Linx.
Zmatek okolo piva
Novela, která platí od 1. května, byla medializovaná hlavně díky DPH u piva. U jeho prodeje se bude posuzovat, zda si pivo zákazník objedná s sebou, na místě bez doplňkových služeb, nebo na místě s doplňkovou službou. Veřejnost začala na začátku února řešit, jak zmatečné jsou jednotlivé sazby. Ministerstvo financí se však bránilo, že se jedná o extrémní modelové příklady a realita bude mnohem jednodušší.
„Změny sazeb DPH měly mít za cíl především kompenzovat nesnáze podnikatelů při zavádění nových systémů povinného vykazování tržeb. Avšak, ve výsledku převažují politické důvody,“ komentuje Petr Linx z BDO. Podle něj ale velký mediální zájem o sazby u piva docílí toho, že zmatky v restauracích a provozovnách nakonec nenastanou, ani v době koronaviru. Pokladní systémy budou podle něj mít hospodští nastavené na všechny varianty.
Celkově novela nesrozumitelná není
„Když odhlédnu od problematiky stravovací služby, která je náročná i pro daňové poradce, nevidím v novele nic nesrozumitelného. Spíše se člověk pozastavuje nad systémem výběru činností, které nově spadnou či nespadnou do druhé snížené sazby DPH (10 %). Jeden příklad za všechny – maséři mají bezpochyby náročnou práci, která však zůstala v základní sazbě DPH (21 %). Podobných případů by se našlo určitě nespočet,“ uzavírá manažer daňového oddělení společnosti BDO Petr Linx.
Zdroj: Botticelli spol. s.r.o.
Praha, 1. května 2020