Získejte pro své výrobky titul Česká biopotravina 2015!

Tuzemští výrobci biopotravin mají nejvyšší čas pro přihlášení svých výrobků do 14. ročníku soutěže Česká biopotravina. Biovýrobky ohodnotí odborná porota na začátku Září—Měsíce biopotravin. Soutěž vyhlašuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Soutěž probíhá ve čtyřech kategoriích – Biopotraviny živočišného původu, Biopotraviny rostlinného původu, Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní. Samostatnou kategorii, včetně hodnocení tvoří soutěž o nejlepší
biovíno.

„Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností, což přináší samozřejmě i lepší odbytové možnosti“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Přihlášky do soutěže je potřeba doručit na adresu PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců do 28. srpna 2015. Hodnocení vzorků vín ovšem proběhne již 19. srpna v degustačním sále Národního vinařského centra ve Valticích. To nejlepší víno bude součástí hodnocení všech dalších výrobků, které proběhne 2. září v Praze. O celkovém vítězi soutěže a držiteli titulu Česká biopotravina 2015, zde rozhodne odborná porota.

Při hodnocení, ke kterým samozřejmě patří především chuťové a vizuální kriteria, je zohledňován poměr tuzemských surovin použitých při výrobě produktu. Hodnotí se však i nápad či inovace.

Samotné hodnocení proběhne v přítomnosti zástupců Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo  Ministerstva zemědělství ČR. Soutěž Česká biopotravina 2015 se koná za dohledu kontrolní a certifikační organizace KEZ o.p.s.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 2. září 2015 v rámci Biosummitu 2015, slavnostní předání cen pak proběhne při společenském večeru mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2015 v Lednici, a to 10. září 2015.

 

Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Praha, 25. srpna 2015