Zákaz prodeje o svátcích: propad tržeb hrozí příhraničním obchodům

Navrhované omezení prodeje během svátečních dnů může způsobit obchodníkům v českém příhraničí mnohem citelnější finanční ztráty oproti prodejnám v tuzemském vnitrozemí. Obchody a nákupní centra v blízkosti hranic jsou totiž často více závislé na zákaznicích ze sousedních zemí.

Například v Německu a Rakousku jsou obchody zavřené nejen o vybraných svátcích, ale také o nedělích. Přitom právě v takových dnech jsou cizinci zvyklí vyrážet za nákupy za hranice do Čech, kde se podílí výraznou měrou na tržbách domácích prodejců.

„Pokud ale zákaz či omezení prodeje v České republice vyjde na neděli nebo půjde například o vánoční svátky, během kterých jsou obchody zavřené i v Rakousku, rázem přicházíme o tržby v desítkách milionů korun,“ řekl Jan Procházka, ředitel outletového centra se značkovým oblečením Freeport Hatě, které se nachází nedaleko rakouských hranic.

Interní statistiky outletu Freeport Hatě ukazují, že nejsilnější prodejní dny patří tradičně víkendu, konkrétně pak nedělím, kdy je navíc až devadesát procent návštěvníků tvořeno Rakušany. „Na první pohled se sice může zdát, že jedna neděle nebo jeden sváteční den obchodníkům byznys nedělá. V případě našeho outletu jde ale o důležitou položku, protože tržby i návštěvnost v těchto exponovaných dnech narostou oproti všedním dnům až o 700 procent,“ uvedl Jan Procházka s tím, že na prodejích a tržbách má vliv i samotná vyšší kupní síla rakouských zákazníků.

Senátní návrh zakazující prodej během sedmi svátečních dnů a Velikonočního pondělí se má týkat prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních. Podle jeho navrhovatelů se dá prý předpokládat, že se větší část tržeb přesune do menších prodejen. „To se ale v našem případě prakticky nemůže stát. Námi nabízené značkové oděvy v jiných tuzemských obchodech buď pořídíte za výrazně vyšší cenu, nebo je vůbec v regálech nenajdete,“ doplnil Jan Procházka.

 

Zdroj: Freeport Fashion Outlet

Praha, 22. října 2015