V obchodech lidé nechtějí pracovat kvůli nízkým platům

Další oblast, kde se se stále obtížněji daří obsazovat volná pracovní místa, je maloobchod a retail. Důvody jsou nasnadě: nízké platové ohodnocení, častá práce o víkendech a svátcích, a u některých profesí hmotná odpovědnost. Neustálý hlad po nových pracovnících také způsobuje vysoká fluktuace v tomto oboru.

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz množství nabídek práce v obchodech neustále stoupá – v loňském roce o téměř 21 %. Oproti tomu počty uchazečů o práci klesají – v posledních dvou letech například vždy o 20 % v porovnání s rokem předchozím. Nedostatek prodavačů, zaměstnanců ve skladech i pokladních se firmám zatím zčásti daří řešit zaměstnáváním brigádníků, zejména v nejnáročnějším předvánočním období, dlouhodobě se ale nedostatek zaměstnanců v obchodě prohlubuje.

„Oblast retailu prošla v posledních letech změnami, například díky stále silnější pozici internetových obchodů. Bez ohledu na tyto změny ale poptávka po zaměstnancích v obchodech roste,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „I když počet reakcí na nabízená volná místa je stále vysoký, velká fluktuace v tomto oboru vyvolává stálou potřebu náboru nových pracovních sil, zejména u velkých prodejců.“

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz firmy nejčastěji hledají prodavače (více než 30 % z celkového počtu nabídek v roce 2015), pokladní a odborné prodejce (obojí 15 %), nejméně nabídek je na administrativní pozice. Nejvíce zájemců reagovalo na inzerované pozice prodavač (30 %), odborný prodejce (22 %), pokladní (11 %) a vedoucí prodejny nebo provozu (10 %). Pokud se týká regionálního porovnání, nejvíce nabídek (přes 40 %) i reakcí na ně (rovněž 40 %) je z Prahy, dále s velkým odstupem následují kraje Jihomoravský (12,5 % nabídek a 13 % reakcí) a Středočeský (12 % nabídek a 15 % reakcí). Na opačném konci žebříčku je Liberecký kraj (2 % nabídek, 1,5 % reakcí) a Vysočina (2 % nabídek a 1 % reakcí).

Důvodem, proč v prodejnách a jejich zázemí nechce pracovat tolik lidí, kolik by bylo potřeba, jsou především platové podmínky. Ty se samozřejmě liší podle typu a zaměření obchodu, nicméně z informací o průměrných platech vyplývá, že práce pokladní nebo prodavače je přibližně na polovině průměrné mzdy v ČR.

K nízké úrovni platů ještě přidejme poměrně vysokou náročnost práce v obchodě – ať už jde o nutnost pracovat často o víkendech a ve večerních nebo nočních hodinách, fyzickou náročnost při manipulaci se zbožím nebo hmotnou odpovědnost pokladních.

Obchodníkům se daří zaplňovat volná místa nárazově brigádníky, na pozicích doplňovačů zboží, skladových manipulantů, ale i pokladních také stále častěji potkáváme pracovníky z východoevropských zemí. Problém je ale zejména u odborných prodejců zboží, od nichž se očekává znalost dané oblasti. Stejně jako v mnoha dalších oborech, i zde vede cesta ke změně přes renesanci učňovského školství, případně výchovu „dorostu“ samotnými firmami.

 

Zdroj: Profesia, spol. sr.o.

Praha, 2. března 2016