Trh technického spotřebního zboží v ČR za 2. čtvrtletí 2016 vzrostl

Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice za druhé čtvrtletí roku 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku růst na úrovni 2,5 procenta.

Pozitivní vývoj zaznamenaly sektory spotřební elektroniky, velkých a malých domácích spotřebičů a již tradičně také telekomunikace.

Spotřební elektronika

Sektor spotřební elektroniky narostl letos za druhý kvartál ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o téměř 6 procent.

Televizory – největší segment spotřební elektroniky – zůstaly hodnotově na stejné výši díky nárůstu průměrné ceny. Podíl UHD modelů přesáhl 31 procent a pokračuje v růstu, stejně jako sortiment s větší úhlopříčkou (55 palců a větší).

Silný růst byl zaznamenán také v segmentu set-top-boxů, a to hlavně díky rostoucímu zájmu o funkci DVB-S2, který vyvolal plánovaný přechod na druhou generaci standardu pro satelitní vysílání v roce 2016.

Foto trh

Ani růst průměrné ceny digitálních fotoaparátů nezabránil dalšímu poklesu jejich hodnoty ve 2. čtvrtletí 2016 na úrovni 8,9 procent ve srovnání se stejným obdobím minulého roku.

Prodeje zrcadlovek a kompaktů klesaly, avšak kompakty s výměnným objektivem zaznamenaly růst díky zvýšení průměrné ceny.

Celkově trh fota za 2. čtvrtletí 2016 klesal o 6,5 procenta, navzdory pozitivnímu vývoji u objektivů v uvedeném období.

Velké domácí spotřebiče

Ve 2. čtvrtletí 2016 zaznamenal trh velkých domácích spotřebičů ve srovnání se stejným obdobím minulého roku solidní růst přesahující 7 procent.

Přírůstek zaznamenaly všechny produktové skupiny v čele s největší skupinou chlazení, která vykázala nárůst přes 9 procent.

Růst v kategorii praček byl tažen hlavně díky větší poptávce po modelech s předním plněním a kombinaci pračky se sušičkou.

Malé domácí spotřebiče

Malým domácím spotřebičům se ve 2. čtvrtletí dařilo. Celý sektor zaznamenal oproti 2. čtvrtletí 2015 růst o více než 11 procent.

Největší růst byl zaznamenán v kategorii péče o zuby. Také ze sortimentu drobných kuchyňských spotřebičů řada z nich (a zejména stolní mixéry) zaregistrovala zvýšenou poptávku ze strany spotřebitelů.

Podíl internetový prodejů u většiny skupin rostl s výjimkou fritéz a odšťavňovačů.

Informační technologie

Jediný segment, který dokázal v kategorii informačních technologií za 2. čtvrtletí 2016 růst, byly monitory, a to o více než 8 procent oproti stejnému období minulého roku.

Ostatní produktové skupiny meziročně klesaly, nejvíce pak tablety, které zaznamenaly pokles o více než 22 procent. Také přenosným počítačům (největší kategorii v sektoru IT), se meziročně snížil obrat, konktrétně o 7,5 procenta.

Telekomunikace

Sektor telekomunikací rostl ve 2. kvartálu 2016 o více než 9 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2015.

Růst v kategorii mobilních telefonů, tedy dohromady přístrojů „klasických“ a chytrých, se dostal na úroveň 6,3 procenta. Znovu se ale dařilo sortimentu nositelné elektroniky, které rostla za 2. čtvrtletí 2016 o více než 800 procent oproti 2. čtvrtletí 2015.

Kancelářská technika

Sektor kancelářské techniky vykázal za 2. čtvrtletí pokles o téměř 9 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2015. Poklesu nezabránil ani nárůst průměrné ceny u inkoustových tiskových zařízení.

Negativní vývoj byl ovlivněn hlavně poklesem tržeb  za laserová tisková zařízení. V tomto segmentu také meziročně klesly průměrné ceny, a to o 5 procent.


 

GfK TEMAX® sleduje prodeje technického zboží ve více než 41 zemích. Výsledky jsou založeny na maloobchodním panelu GfK, do kterého je zapojeno zhruba půl milionu maloobchodních prodejen po celém světě. Cílem GfK je zajistit, aby data za panel byla co nejpřesnější.

 

Zdroj: GfK

Praha, 27. srpna 2016