Touax dokončil další realizaci v zahraničí

Poptávka ze zahraničí po budovách postavených z kvalitních modulů vyrobených v Česku neustává. A nejde jen o stavby pro ubytování uprchlíků v Německu, ale také o administrativní objekty či retailové prostory. Takovou zakázku společnost Touax právě dokončila v Žarnovici na Slovensku, kde pro maloobchodní síť CBA Slovakia postavila novou prodejnu potravin spolu se dvěma menšími nájemními jednotkami.

Díky speciální modulové technologii umožňující rychlou a ekonomicky výhodnou výstavbu byla kompletní realizace hotová za pouhé dva měsíce.

Původní prodejnu musela CBA Slovakia kvůli špatnému technickému stavu nechat zbourat. Aby zákazníci na novou nečekali rok a déle, jako je tomu u klasických zděných budov, rozhodli se v CBA Slovakia pro modulovou výstavbu. V její prospěch rozhodla zejména rychlost: místo více než 12 měsíců byl výpadek v prodeji jen dva měsíce. Další výhodou, která při výběru stavebního řešení hrála roli, je flexibilita modulových objektů. Díky své stavebnicové povaze umožňují pružně reagovat na vývoj trhu. „Prodejnu můžeme podle potřeb zákazníka zvětšit či zmenšit. Není ani problém ji v případě nutnosti přestěhovat. To dodává zákazníkovi flexibilitu v řízení budoucích provozních nákladů,“ říká Jan Petr, marketingový ředitel společnosti Touax. Ty lze ovlivnit například i provedením budovy s nižší energetickou náročností. Prodejna v Žarnovici se mezi takové řadí, má průkaz energetické náročnosti B.

Nová jednopodlažní budova s rovnou střechou má jednoduchý obdélníkový tvar s celkovou podlahovou plochou 384,5 m2. Pro výstavbu bylo použito 17 ks modulů. Na šedé fasádě s kovovým obkladem vizuálně upoutají červeně zvýrazněné přístřešky nad vstupem do prodejen. V interiérech se nacházejí podlahy s keramickou dlažbou nebo PVC, stěny a strop jsou řešeny laminovanou deskou. Vytápění zajišťuje kondenzační kotel a teplovodní topení, nechybí chlazení prostřednictvím 4 klimatizačních jednotek. Montáž hrubé stavby z modulů vyrobených v továrně v jesenických Supíkovicích byla hotová za pouhých 9 hodin, kompletní budova za měsíc a půl a celá realizace trvala dva měsíce. Součástí objektu je prodejna potravin CBA a dvě menší jednotky. Ty chce investor pronajímat a svým zákazníkům v lokalitě tak nabídnout další obchody a služby, například kavárnu či prodejnu textilu.

Na samotném začátku také investor využil možnosti navštívit některé dosavadní realizace Touaxu v Česku, aby se přesvědčil, co může od modulové stavby očekávat. Měl možnost prohlédnout si modulovou prodejnu COOP v Horních Věstonicích a v Pohořelicích a zeptat se na zkušenosti s výstavbou i s provozem. Díky tomu se rozhodl právě pro toto řešení. Spokojenost zákazníků dokazuje, že to byla správná volba.

 

Zdroj: Touax s.r.o.

Praha, 22. května 2016