Soutěž speciálních a neobvyklých piv nabízí novou kategorii pro piva typu ale

Osmý ročník soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených komerčními pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS – PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2017 byl vyhlášen a soutěžní podmínky byly pivovarům rozeslány. Soutěž se vyhlašuje v tradičních kategoriích, jako jsou světlá speciální piva (13,0 a více % EPM), dále polotmavá a tmavá speciální piva (13,0 a více % EPM, barva 20 j. EBC) a vyšší a v kategorii neobvyklá piva.

piva aleTímto pojmem se rozumí např. pšeničná piva, míchaná piva (beercoolery), ochucená piva vyráběná v našich podmínkách neobvyklou technologií, míchané nápoje na bázi nealkoholického piva. V této kategorii přihlašovatel může uvést parametr, kterým se pivo odlišuje, a komise k němu při hodnocení přihlíží. Letos poprvé je vyhlášena zcela nová kategorie pro svrchně kvašená piva typu ale.

V posledních letech je mezi konzumenty piva zvýšená poptávka po svrchně kvašených pivech typu ale, zejména o piva IPA,“ uvedl Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. reprezentující odborného garanta soutěže, který je i předsedou poroty. „V současnosti se již nejedná o minoritní skupinu ctitelů piva. Je to nepochybně důsledkem toho, že Češi více cestují, mají mnohem širší povědomí o pivech jiných, než tradiční ležáky plzeňského typu a především, tato piva jsou nabízena stále širším počtem malých, ale našla si prostor k výrobě i u velkých pivovarů,“ dodal František Frantík.

Degustaci a vyhodnocení přihlášených piv provede dvacetičlenná hodnotitelská komise rozdělená na dvě subkomise 11. a 12. října 2017 v senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. První z nich, dvanáctičlenný panel expertů, tj. grémium složené z členů degustační komise VÚPS, bude doplněn o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí, jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Osmičlenný panel reprezentantů bude tradičně tvořen novináři zabývajícími se pivovarskou problematikou významnými osobnostmi, které pivo znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je VÚPS, a.s.

„Senzorické centrum výzkumného ústavu nabízí nejlepší možné podmínky pro objektivní posouzení piv a jsme rádi, že zde soutěž může opět proběhnout.,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc. ze společnosti PORT spol. s r. o. „A rostoucí zájem pivovarů o soutěž speciálních a neobvyklých piv to jen potvrzuje,“ doplnil Josef Vacl.

Výsledky soutěže budou 17. října 2017 oznámeny na setkání s úspěšnými pivovary, podobně jako v loňském roce, v Pivovarském domě v Praze.

 

Zdroj: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.

Praha, 3. září 2017