SOCR ČR: Co by nemělo chybět v příštím vládním prohlášení

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) – druhý největší zaměstnavatelský svaz v ČR, který zastupuje přes 6000 podnikatelů vytvářejících až půl milionu pracovních míst – uspořádal setkání se zástupci politických stran.

„Naším cílem je zaměřit pozornost politiků na podmínky zvýšení konkurenceschopnosti a výkonnosti hospodářství České republiky. Podle našeho názoru není pozornost věnovaná tomuto tématu dostatečná,“ uvedla Marta Nováková, prezidentka SOCR ČR.

SOCR ČR představil témata, která by neměla chybět v budoucím vládním prohlášení. „Naše priority jsme rozdělili do třech hlavních oblastí – konkrétně je to Systém fungování státu a státních institucí, Podpora podnikání členů SOCR ČR a Inovace a nové trendy,“ informovala M. Nováková a dodala: „Potřebujeme, aby nová vláda tyto priority zohlednila a dále s nimi pracovala ve prospěch dalšího ekonomického rozvoje a prosperity země. Právě z toho důvodu jsme setkání s politickými zástupci jednotlivých stran zorganizovali ještě před volbami.“

Pokud jde o první oblast (Systém fungování státu a státních institucí), v ní SOCR ČR očekává od politiků další aktivní podporu sociálního dialogu vedeného tripartitou a zkvalitnění přípravy a schvalování legislativy. Náročným úkolem je i modernizovat výkon státní správy.

„Výkonnost veřejné správy výrazně zaostává za výkonností podnikatelské sféry. V blízké budoucnosti bude muset veřejná správa výrazně přidat v oblasti e-Governmentu. Výrazně se musí zlepšit i spolupráce jednotlivých rezortů, musí začít pracovat tak jako my v podnikatelské sféře způsobem, který lze nazvat projektovým. Daňová legislativa by měla být zjednodušena, měla by být zvýšena efektivita výběru daní a úprava daňové soustavy by měla motivovat k reinvesticím v Česku. Podnikání omezuje nadbytečná regulace, o jejíž účelnosti lze do značné míry pochybovat,“ připomněla M. Nováková.

Druhá oblast (Podpora podnikání členů SOCR ČR) se týká maloobchodu, cestovního ruchu, sdílené ekonomiky a rozvoje venkova. „Jde například o vytvoření komplexního a smysluplného systému pro tzv. darování potravin, zajištění možnosti čerpat zdroje z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost na projekty rozvoje cestovního ruchu. Dále je to zpracování koncepce rozvoje sdílené ekonomiky a narovnání podmínek mezi subjekty tzv. sdílené ekonomiky a poskytovateli stejných služeb tradičním způsobem nebo nastavení komplexní meziresortní strategické koncepce rozvoje venkova.

Chceme, aby vláda ve spolupráci s regiony vytvořila koncepci a program, který podpoří cestovní ruch.  Domníváme se, že Česká republika má geografické i kulturní podmínky na to, aby se podíl cestovního ruchu na HDP zvýšil do 10 let na 6 %. Navíc jsme země, v níž se turisté nemusejí obávat o svoji bezpečnost,“ konstatovala M. Nováková.

Třetí oblast (Inovace a nové trendy) cílí na Společnost 4.0 a digitalizaci. Konkrétně to znamená zahrnout do Společnosti 4.0 sektor obchodu a cestovního ruchu, stejně jako zavést legislativu na ochranu osobních dat v nákladově, technicky a časově pro podnikatele přijatelné podobě.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Praha, 22. září 2017