Šimon Čapek povede startup Heaven Labs, výrobce funkčního jídla Mana

Šimon Čapek se stal novým CEO/výkonným ředitelem českého startupu Heaven Labs, který před čtyřmi lety přišel na trh se „superpotravinou“ Mana.

Zkušený manažer dlouhé roky vedl český Red Bull, kde poté získal i bohaté zkušenosti s řízením desítek zahraničních trhů. Do vedení Heaven Labs přichází s úkolem vytvořit dosud živelně fungujícímu startupu jasnou obchodní a marketingovou strategii. Mana by se pod jeho vedením brzy měla rozšířit do dalších retailových sítí i na nové trhy.

„Dostat příležitost vést tuto malou, nicméně rychle rostoucí firmu, je veliká čest, ale i zodpovědnost. Čekají mě zde dva důležité aspekty. Jednak vývoj a rozšiřování dosud prakticky neexistující produktové kategorie, která se stává protikladem zavedených nehospodárných potravinářských systémů – tedy mise s vyšším cílem. Zadruhé je to úzká spolupráce s kolektivem mladých a stejně revolučně smýšlejících lidí. Věřím, že zúročím svých dvacet let zkušeností z obchodu, marketingu i znalostí jiných kultur, že budu dobrý manažer,“ uvedl Šimon Čapek.

Tvůrce Many, zakladatel startupu a většinový vlastník Jakub Krejčík si i nadále ponechává v gesci strategická rozhodnutí firmy. Kromě toho se bude nyní více soustředit na inovace a vývoj nových produktů.

Šimon Čapek (48) působí v segmentu potravinářství a nápojů celou kariéru. Protože měl vždy rád výzvy, na konci 90. let měl odvahu uvést na tuzemský tradiční pivní trh mexické pivo Corona. V roce 1998 nastoupil k rakouskému gigantovi Red Bull a ještě téhož roku založil pobočku Red Bullu v České republice. A velmi úspěšnou. Zatímco na přelomu milénia se v Česku za rok prodalo milion plechovek Red Bullu, loni to už bylo 35 milionů.

V čele tuzemského Red Bullu zůstal až do roku 2013, kdy se stal oblastním marketingovým ředitelem pro celou Asii. Zodpovědný byl za 29 trhů, na starosti měl země od Turecka, přes Indii až po Japonsko či Jižní Koreu. Na konci loňského roku se rozhodl své dlouholeté působení v rakouské firmě ukončit a věnovat se více sobě i rodině. Nyní bude moci své dlouholeté mezinárodní zkušenosti zúročit a pomoci nadále růst úspěšné české firmě.

Heaven Labs od svého vzniku každoročně zdvojnásobuje svůj obrat, 87 milionů za rok 2017 plánuje i v tomto roce zdvojnásobit. Dalšímu růstu do budoucna nahrává i vize firmy, jak jednou efektivně uživit deset miliard lidí na planetě. „Vždycky jsem chtěl pracovat pro společnost či produkt s vyšším morálním účelem, filosofií a jasnou misí. Komplexně přemýšlet nad technickým řešením pěstování, výroby, obchodem i způsobem distribuce s respektem k prostředí, odkud tato civilizace vzešla a kde chceme v budoucnu a ve zdraví také vychovávat děti našich dětí. Filosofie Many je mi strašně blízká a svoji misi zde beru jako můj další krok ke zlepšení sám sebe a svého bezprostředního okolí,“ vysvětluje Čapek, proč ho Mana oslovila.

Šimon Čapek ve volném čase rád leze po horách, nebo je naopak sjíždí na snowboardu. Je ženatý a má dvě děti.

 

Zdroj: BOTTICELLI SPOL. S.R.O.

Praha, 27. srpna 2018