Řešení nedostatku dřeva FSC pro nábytkářský průmysl

Seminář „Řešení nedostatku dřeva FSC pro nábytkářský průmysl“ se konal v úterý 12. září 2017 a byl pořádán hospodářským výborem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Čeští výrobci nábytku trpí nedostatkem dřeva s certifikací FSC. Je ohrožena výroba nábytku za 3 miliardy Kč a ohroženo je i na 2.000 pracovních míst. AČN apeluje na politiky i lesy ve vlastnictví státu, aby zajistili dostatek tuzemského dřeva na trhu s certifikací FSC.

V posledních letech zaznamenáváme sílící požadavky odběratelů nábytku na certifikaci FSC. Tímto certifikátem může být opatřen nábytek ze dřeva, které pochází z takto certifikovaných lesů, (případně se jedná o využití recyklátu). Výrobci nábytku v České republice potřebují pro výrobu nábytku dřevo s certifikací FSC. Jedná se nejenom o nábytek, ale i jiné výrobky ze dřeva nebo na bázi dřeva. Problémem je, že v České republice je FSC surovina na trhu nedostatková. Jediným řešením je tuzemská certifikace lesních ploch systémem FSC. To by umožnilo výrobu českého nábytku z domácího dřeva…

Dřevo je obnovitelná surovina a jeho význam roste. Za této situace se ovšem většina tuzemského dřeva vyváží nezpracovaná ve formě kulatiny. Oproti tomu musí čeští výrobci dřevo dovážet ze zahraničí. Dováží však dřevo certifikované v systému FSC. To je rozhodně negativní ekonomický faktor. Důležitým odběratelem českých výrobců nábytku, který si vytyčil za cíl prodávat výrobky výhradně s označením FSC, je nadnárodní a celosvětový řetězec IKEA. Jsou to ovšem zákazníci IKEA po celém světě, kteří žádají šetrný přístup vůči životnímu prostředí. IKEA v tomto případě zvolila certifikaci FSC, která celosvětově zaručuje šetrný přístup ke dřevu jako hlavní surovině pro výrobu nábytku.

V České republice je několik dodavatelů IKEA. Sortiment IKEA je určen širokým masám. Nabídka se skládá z cenově dostupného nábytku a doplňků.  Jedná se samozřejmě o velké objemy výroby a tomu musí být technologie dodavatelů IKEA uzpůsobené. V tomto směru nelze výrobu pro IKEA nahradit jiným odběratelem. V řadě pohledů se jedná o technologickou špičku ve výrobě nábytku, včetně používání robotů a vyspělých výrobních softwarů, které propojují celý dodavatelsko-odběratelský řetězec.

Podle kvalifikovaného odhadu Asociace českých nábytkářů je v dodavatelském řetězci výroby nábytku pro společnost IKEA vytvářen obrat přesahující 3 miliardy Kč ročně. Jedná se o přibližně 2.000 pracovních míst a přibližně dalších 2.000 pracovních míst může být v dodavatelském průmyslu a službách přímo navázaných na tyto dodavatele. Pokud by u nás v dohledné době nebyla zavedena certifikace FSC, může být tento obrat a okolo 4.000 pracovních míst vážně ohroženo! A to zejména pracovních míst v odlehlých oblastech naší země.

 

Zdroj: Asociace českých nábytkářů

Praha, 13. září 2017