Průměrné platy v ČR by se měly více přiblížit standardu EU

Komentář Zuzany Lincové, ředitelky Profesia Česká republika, k dnešnímu vystoupení odborů: S růstem české ekonomiky a poklesem nezaměstnanosti stoupá tlak na zvyšování mezd.

_b_zdroj_Profesia
Zuzana Lincová

To dokládá i aktuální akce členů Českomoravské konfederace odborových svazů, kteří se pod heslem „konec levné práce“ sešli dnes v Praze před kolektivním vyjednáváním s vládou. Cílem jejich akce je ozřejmit, že pomalý růst mezd může pro Česko znamenat do budoucnosti vážný ekonomický problém. Trend zvyšování platových nároků se projevuje i u žadatelů o práci na serveru Profesia.cz.

Česká ekonomika vykazuje v evropském kontextu výrazný růst, podniky investují do rozvoje a přijímají nové pracovníky. Lidé se přestávají bát o práci a výrazněji vnímají rozdíl mezi platy u nás a v tradičních zemích EU.

Průměrná mzda v České republice sice stoupá – ve 2. čtvrtletí 2015 vzrostla o 3,3 % v porovnání s loňským rokem, na 26 287 Kč  – ale je stále cca 4x nižší než v sousedním Německu. Růst platů neodpovídá růstu výkonnosti ekonomiky, pomyslné nůžky mezi průměrným platem u nás a v tradičních zemích EU se spíše rozevírají, takže i nadále očekáváme, že platové nároky českých zaměstnanců porostou.

 

 

Zdroj: Profesia, spol. sr.o.

Praha, 17. září 2015